Linnea Larsdotter Mikkeläs två favoritmusikaler just nu är ”Jersey Boys” och ”Next to Normal”. Foto: PRESSBILD

Linnea Larsdotter Mikkeläs två favoritmusikaler just nu är ”Jersey Boys” och ”Next to Normal”. Foto: PRESSBILD

Från Smygehuk till New Yorks scener

Linnea Larsdotter Mikkelä har roll i musikalen Europa

TRELLEBORG. Linnea Larsdotter Mikkelä från Smygehamn flyttade till New York ifjol för att läsa ”Musikal för scen och film” på New York Film Academy. Redan innan examen fick hon en roll i rockmusikalen ”Europa” som sattes upp på Kraine Theatre.
– Jag har sjungit och dansat sedan jag var tre år gammal, säger hon.

Linnea Larsdotter Mikkelä blir klar med utbildningen till sommaren och är nöjd med upplägget.
– Den är väldigt intensiv och det ställs höga krav. Lärarna är helt fantastiska och flera av dem jobbar på Broadway själva. Fokus är i första hand lagt på skådespeleriet och sången och dansen kommer i andra hand.
Tidigare under våren fick hon också sin första roll på amerikansk mark, i musikalen ”Europa”.
– Jag hittade castingen genom internet. Efter att ha provspelat fick jag rollen som Verity, en av två tvillingsystrar som försöker få alla karaktärer att mötas. Musikalen handlar om ett gäng outcasts och den utspelar sig i en bar. Det är en klassisk historia om ont mot gott med inslag av kärlek.

Roll i Godspell

Linnea Larsdotter Mikkeläs musikalintresse började hemma i Smygehamn, långt innan flytten till New York.
– Hela min familj är musikalisk och jag har sjungit och dansat sedan jag var tre år gammal. Min första musikalroll fick jag som tioåring och det var i föreställningen ”Pamela”. Jag har även haft roller i ”Godspell” och ”Sound of Music” och arbetat som showartist i Spanien och Japan.
Att det är just musikaler som hon har fastnat för har med mångsidigheten att göra.
– Jag tycker om kombinationen mellan de tre konstformerna: att agera, sjunga och dansa. Vi brukar säga att när känslorna blir för starka så börjar vi sjunga. Det är en väldigt härlig känsla just när man brister ut i sång. 

Saknar Skåne

Målet för Linnea Larsdotter Mikkelä är att efter avklarad utbildning ha musikalartisteriet som levebröd.
– Jag vill försörja mig på att stå på scen och det är absolut inte kändisskapet som jag är ute efter. Man får anpassa sig efter var jobben finns så man får vara beredd på att flytta på sig.
Det är dock inte utan att hon saknar sina gamla hemtrakter på Söderslätt.
– Jag saknar Skåne och att vara nära familjen. Tyvärr så sätts det inte upp så jättemycket musikaler i Skåne så man får bita i det sura äpplet och flytta runt och hälsa på då och då.

Personligt

Namn: Linnea Larsdotter Mikkelä. Ålder: 27 år. Bor: I New York men kommer från Smygehamn. Intressen: Jag är en riktig djurvän som gärna hjälper till och är engagerad i djurfrågor. Familj: Pappa, två storasystrar och sambo. Förebilder i musikalvärlden: Alice Ripley och Julie Andrews.

Publicerad 04 May 2011 16:01