Freddie Nannsjö och Ulf Sjöstedt i studion hemma hos Ulf. Med i dansbandet Likes är också keyboardisten Kevin Öjvindsson och basisten Roger Hansson.

Freddie Nannsjö och Ulf Sjöstedt i studion hemma hos Ulf. Med i dansbandet Likes är också keyboardisten Kevin Öjvindsson och basisten Roger Hansson.

Dansband med attityd

VINNARE. Det är full rulle för Dansbandet Likes från Trelleborg just nu. Särskilt eftersom de bara råkade gå och vinna en musiktävling i Göteborg för ett par veckor sedan.
Av en slump gick dansbandet Likes från Trelleborg och vann en tävling i Göteborg, som bedömdes av framstående namn inom dansbandsvärlden.
– Vi skickade in vår låt Heart attack mest för att se hur bra vi var och vad vi hade att jobba på jämfört med andra, berättar Ulf Sjöstedt som spelar trummor i bandet.
Danskalaset, som tävlingen heter, är en del av Göteborgs kulturkalas som årligen hålls i augusti. I juryn satt Bjarne Lundqvist som bland annat grundat Flamingokvintetten, Elisa Lindström från Elisas och Bert Karlsson.
– Bert motiverade vinsten med att de letar efter någon som har vad som krävs för att lyckas i branschen. Det känns jättekul att någon som han säger så om oss, säger Ulf Sjöstedt.
Bandets sångare och gitarrist Freddie Nannsjö är lite mer blygsam.
– Jag har väldigt svårt att ta det till mig och vill inte slå mig själv på bröstet. Men visst är det kul när det är branschfolk som säger det, berättar han.

Pussel

Första priset var att få spela in vinnarlåten i en studio i Göteborg. Planen är att Heart attack ska spelas in på svenska under hösten, men med ett stigande antal bokade spelningar och fyra privatliv som ska pusslas ihop är det inte lätta att hitta ett tillfälle som passar innan december. När inspelningen är klar är det upp till dem själva att sälja in sig hos skivbolag och produktionsbolag.
Allt har gått fort för bandet hittills. Det var bara något år sedan som de bestämde sig för dansbandsinriktningen och Ulf Sjöstedt kom in i bilden. Han och Freddie Nannsjö är rungande överens om att de inte var redo för vinsten med allt vad det innebär, och fick bli det väldigt snabbt. Men de skrattar avslappnat åt det hela.
– Vi känner att vi har någonting på gång. Nu håller vi på och förhandlar med ett management som är intresserade. Nu har vi en produkt att sälja, det kan vara nyckel in. Att få släppa en singel skulle vara ett sätt att sälja in oss, säger Ulf Sjöstedt.

Intimt

De beskriver sig själva som ett modernt dansband, buggorienterat och med attityd.
– Att spela i dansband är väldigt intimt. Publiken kommer mycket närmre ett dansband än vad de kommer ett rockband, säger Freddie Nannsjö.
– Vi är inte så coola att vi måste försvinna i en limousine efteråt. Vi stannar gärna kvar och pratar med publiken, fyller Ulf Sjöstedt i.
Ett standardgig för Likes stäcker sig mellan klockan 21.00 och 01.00, med en halvtimmes fikapaus.
– Det är tufft, men jäkligt kul, säger Freddie Nannsjö och tillägger att vatten är bra ha under tiden.

Publicerad 01 September 2015 16:30