Antalet gästnätter minskade på Söderslätt förra året

Av
John Nordh

John Nordh

SÖDERSLÄTT. I både Vellinge och Trelleborg minskade antalet gästnätter under 2016 jämfört med året innan. Trots att Skurup såg en stor ökning, var Söderslätt det enda området i Skåne som landade på negativa siffror förra året.

Detta visar en rapport från Tourism in Skåne som bygger på preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) och Tillväxtverket.
Vellinge är en av de kommuner där antalet gästnätter minskade mest: minus 7,7 procent. Enligt Sara Palo, näringslivsstrateg på Vellinge kommun, beror tappet på att det var en anläggning färre förra året som rapporterade in till SCB.
– Tittar man på hotellen så har de ökat, säger hon och fortsätter:
– En problematik med statistiken är att mindre anläggningar inte finns med.
I Trelleborg var minskningen betydligt mindre: minus 0,2 procent. Enligt Petra Strandberg, turism- och marknadsansvarig på Trelleborgs kommun, beror minskningen på att en del boenden används till andra ändamål och att man därför har färre sängar att erbjuda till turister.
Men i januari i år skedde en stor ökning av antalet gästnätter jämfört med samma månad förra året, berättar Petra Strandberg. I januari i år arrangerades nämligen nordiska mästerskapet i takewondo i Trelleborg samt en domarträff innan tävlingen.
– Evenemang som ligger utanför sommarsäsongen betyder mycket för kommunen, säger hon.
Enligt rapporten var Söderslätt det enda området i Skåne där gästnätterna minskade förra året – minus 2,5 procent. Detta trots att Skurup ökade med hela 17,4 procent.
13 skånska kommuner, däribland Svedala, finns inte med i rapporten på grund av för få inrapporterade anläggningar.

Målpopulationen för rapporten utgörs av samtliga hotell, motell, pensionat, vandrarhem och kurs- och konferensanläggningar med minst fem rum eller nio bäddar, stugbyar med minst fem stugor eller tjugo bäddar samt alla STF-anslutna vandrarhem.

Publicerad 18 March 2017 07:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag