Mediateket prisat – håller världsklass enligt DIK

Av
John Nordh

John Nordh

TRELLEBORG. Mediateket på Söderslättsgymnasiet håller världsklass. I alla fall enligt DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, som i år uppmärksammar 25 skolbibliotek i Sverige.

Detta är första gången Mediateket är med på listan.
– Det är fantastiskt. Vi har hela tiden vetat vilken hög kvalitet som skolbiblioteken i Trelleborgs kommun håller. Denna utmärkelse gör att fler får reda på det, säger Magdalena Paulsson, bibliotekarie på Mediateket på Söderslättsgymnasiet.
Hon och kollegan Sten Ivarsson arbetar offensivt med att möta eleverna i studierna. Bland annat är de ute och föreläser i klasserna för att matcha elevernas ambitionsnivåer, berättar Magdalena Paulsson.
Varje termin bjuder de också in två forskare från Lunds universitet som föreläser på skolan.
– Skolbiblioteket ska vara en levande kulturell mötesplats, inte en tom boksal.
De har också ?infört ”boka din bibliotekarie” vilket innebär att eleverna kan boka Magdalena eller Sten för att till exempel få hjälp inför gymnasiearbetet.
– Vi hjälper dem med allt utom matte eller kemi, där finns det speciallärare som tar den biten, säger Magdalena Paulsson.
Hon betonar att det är hela skolans förtjänst att Mediateket har fått utmärkelsen.
– Skolledningen har hela tiden varit med och poängterat att biblioteket ska vara navet i hela verksamheten. En ensam skolbibliotekarie kan inte få utmärkelsen. Alla måste jobba tillsammans för det.
Är ni nöjda nu eller fortsätter arbetet?
– Vi är aldrig nöjda. Det finns en annan utmärkelse som heter Sveriges bästa skolbibliotek och den siktar vi på. Även om det är fantastiskt att få dessa utmärkelser så är det viktigaste målet att öka elevernas måluppfyllelse. I våra interna utredningar ser vi att deras resultat har förbättrats.

Publicerad 10 April 2017 13:20

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag