Frågan om ny teaterscen hänger fortfarande i luften

Av
John Nordh

John Nordh

TRELLEBORG. Svenska bio vill utöka antalet salonger på Grand och modernisera biografen. I planerna ingår inte att behålla teaterscenen. Var kommunens teatergrupper ska ta vägen vet ingen i nuläget.

Enligt Mikael Håland, etableringsansvarig på Svenska bio, vill företaget göra om Grand till en modern biograf, en biostad som han kallar det. Hur många salonger man vill utöka med vet han inte i nuläget. Men klart är att teaterscenen inte kommer överleva den planerade moderniseringen av lokalerna.

– Gör man en biostad så blir det svårt att behålla scenen, säger Mikael Håland.

Hur länge dröjer det innan era planer kan bli verklighet?

– Erfarenhetsmässigt så brukar det ta ungefär ett år från det att vi kan kontrollera frågan.

Bollen ligger just nu hos Östersjöterminalen som äger fastigheten. Enligt Kent Jönsson, vd, ska politikerna i kommunfullmäktige ta ställning till en skrivelse från företaget nästa sammanträde den 27 november.

– Vi ha gjort en skrivelse om att vi önskar få tillåtelse att sälja fastigheten till Svenska bio. Nu avvaktar vi besked. När det är klart går vi in i förhandling, säger Kent Jönsson, vd för Östersjöterminalen.

Var teater ska spelas i Trelleborg efter att scenen på Grand försvinner är fortfarande oklart.

– Flera teaterföreningar har uttryckt en oro och det har jag full förståelse för. Frågan är i högsta grad aktuell, säger Gunilla Thyséll (-), ordförande i kulturnämnden.

Som Lokaltidningen tidigare har skrivit finns det planer på att göra om Skyttsgården till en mötesplats för bland annat föreningar. En mindre teaterscen skulle då kunna bli aktuell.

Frågan om Skyttsgården ska behandlas av kommunstyrelsen någon gång under vintern, berättar Torbjörn Karlsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

– När det gäller en scen för större uppsättningar är det något vi måste jobba vidare med och undersöka hur man skulle kunna hitta en lösning, säger han.

Under tiden hoppas han att de lokaler som kommunen redan har ska räcka.

– Vi har ju bland annat Kulturhuset och Parken och så har Svenska kyrkan sitt församlingshem. Vi hoppas att privata intressenter ska vara villiga att hjälpa till.

Hur långt fram i tiden ligger planerna för Skyttsgården?

– Bredvid det stora huset ligger två byggnader. I de skulle vi kunna se en förändring redan under nästa år. När det gäller iordningställande av det stora huset, vågar jag i nuläget inte lova när det ska kunna ske.

 

Publicerad 05 November 2017 06:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag