"Fördelen med att ha börjat från noll är att jag har sett allt"

Elisabeta Kulevska dubbelt prisad

TRELLEBORG

. Hon kom till Trelleborg från Makedonien 1990. Två år senare började hon arbeta i Sibyllas gatukök på Algatan. Nu har Elisabeta Kulevska både fått Kraftsamlingspriset och priset för Årets företagare på Trelleborgsgalan.

– Jag minns knappt hur jag tog mig upp på scenen och vad jag sade när jag tog emot priset för Årets företagare. Jag var redan så överraskad över att ha fått Kraftsamlingspriset och så fick jag pris en gång till, säger Elisabeta Kulevska.

Vägen upp till scenen har dock varit många fler än de få stegen inne i Söderslättshallen.

Hon kom som 24-åring till Trelleborg och började jobba i Sibyllas gatukök.

– Jag var egentligen utbildad ekonom, men utbildningen räknades inte i Sverige och jag var ännu inte så duktig på svenska. Det var bara att börja jobba.

Ganska snart kände hon att hon ville ha ett eget ställe, driva en verksamhet själv.

– Det är rätt så roligt egentligen, för jag hade aldrig trott att jag skulle ge min in i restaurangbranschen, det fanns liksom inte i planerna tidigare, säger Elisabeta.

Hon sade till den dåvarande ägaren att om han ville sälja skulle han fråga henne först.

– Jag fick chansen att prova att driva stället ett år, sedan köpte jag det. Samtidigt blev jag ensamstående med barnen. Det var tufft, men jag backar aldrig. Har jag gett mig in i något så slutför jag det. Och om det krävs att jag måste sova på jobbet, då gör jag det.

Att driva ett gatukök i en stad i Trelleborgs storlek kräver sin kvinna.

– Man måste anstränga sig för att vinna Trelleborgarnas hjärta. I en stor stad går kunderna ofta till många olika ställen, där bryr man sig inte lika mycket om service. I Trelleborg värderas service högre, vi är beroende av stamkunder.

Efter ytterligare några år frågade Sibyllakedjan om hon kunde tänka sig att öppna en Sibylla till. Det fanns en möjlighet att starta något nytt i nya Maglarpsrondellen.

– Men företaget som skulle bygga fastigheten drog sig ur. Då väcktes idéen att jag skulle bygga själv.

Banken och Trelleborgs kommun ställde sig positiva.

– Det var en tid fylld av nerver, tårar, tvivel och glädje.

Allt gick enligt planerna och nu har hon drivit Sibylla vid rondellen i cirka sex månader och basar för 17 anställda på de två gatuköken.

– För mig är det viktigt att personalen känner att vi gör det här tillsammans. Fördelen med att ha börjat från noll, är att jag har sett allt och vet hur det fungerar. Som chef är det väldigt värdefullt. Vi tillsammans driver stället, vi tillsammans ser till att det fungerar så att vi kan behålla våra jobb.

Vad är den viktigaste lärdomen som egen företagare?

– Att när du når botten, för det kommer du att göra vid något tillfälle, försök komma ihåg att det alltid finns en liten strimma ljus. Håll fast vid den. Belasta inte huvudet med tusentals problem. Se den lösning som är den bästa för stunden och släpp det andra så länge.

Personligt

Namn: Elisabeta Kulevska

Bor: Trelleborg.

Familj: Två barn, Viktoria, 26 år och Stefan, 16 år.

Gör på fritiden: "Jobbar".

Märkligaste beställning: "Det var en kund som ville ha lingon på sin snitsare, mycket märkligt"

Publicerad 02 December 2017 00:00