Två vinnande förslag i arkitekttävling om Sjöstaden

TRELLEBORG.

Stadsdelar som befolkas av pionjärer som tillverkar sina egna hus och nya vattennära offentliga rum. Så ser delar av de båda vinnande arkitektförslagen ut för Sjöstaden i tävlingen Europan.

Av
John Nordh

På delad första plats kom förslagen "Pioneers" och "New Sjöstad: water, walk with me".

Det förstnämnda bygger på att pionjärer tillverkar sina egna hus i liten skala och att kvarteren därefter byggs ut och färdigställs av andra aktörer.

Det andra förslaget visar på hur centrum kan knytas till havet på ett nytt sätt, efter det att ringvägen har kommit på plats. Väg 9 är omorganiserad, vilket försvagar dess "barriäreffekt". Samtidigt stärks kopplingen till den befintliga staden.

Nu ska Trelleborgs kommun utveckla en strukturplan för området som ska bli klar nästa år. Därefter, år 2019, ska ett planprogram som är ännu mer detaljerat tas fram.

– Vi har gått in i tävlingen med målsättningen att kunna hitta samarbetspartners. Nu ska vi titta på hur vi skulle kunna samarbeta med de vinnande arkitekterna, säger Fanny Nyberg, kommunikatör på Trelleborgs kommun.

Hur likt förslagen kommer det slutgiltiga resultatet att vara?

– Man kommer nog inte känna igen ett förslag i sin helhet. Tanken har hela tiden varit att hitta kvaliteter i olika delar av förslagen.

Beslutet om vem som skulle vinna tävlingen har tagits av en tävlingsjury. Under hösten har samtliga arkitektförslag ställts ut på Valengallerian där besökare har kunnat rösta på sin favorit. Flest röster av trelleborgarna fick då förslaget "Nidå". De förslag som har vunnit juryns förstapris, fått hedersomnämnande samt trelleborgarnas favorit finns utställda i projektlokalen på Algatan 5 i Trelleborg.

Publicerad 06 December 2017 13:22