Nya friska tag på årets sista dag

TRELLEBORG. Vad är en nyårsafton i Trelleborg utan Sylvesterloppet? Det kanske knappt någon minns. I år går nämligen loppet av stapeln för det 32:e året i rad.

Av
John Nordh

Klockan 10.35 på nyårsafton går starten från Albäcksskogen. Då förväntas hundratals löpare ta sig den sju kilometer långa sträckan från Albäcksån till Dalköpingeån. Deltagarrekordet ligger på 434 löpare. Det var för tre år sedan.

– Då hade löptrenden sin peak. Men loppet har alltid varit populärt. Förra året var vi 260 personer som sprang, säger Fredrik Mårtensson från IFK Trelleborgs Friidrottsklubb, föreningen som arrangerar loppet sedan 1994.

Exakt hur många som kommer att springa i år vet han inte. Men en sak är klar, trelleborgarna tänker inte låta väder och vind stoppa dem.

– Tidigare år har jag tänkt att det är väderberoende men jag är inte så säker längre. De två sista åren har vi haft typiskt skånskt blåsigt vinterväder men ändå många löpare, säger Fredrik Mårtensson.

"Tanken är att få folk att träffas och ha roligt tillsammans"

Deltagaravgiften ligger på 100 kronor. Anmälan kan göras på plats. Det går också att föranmäla sig på Intersport den 28 december mellan klockan 17 och 19.

– Alla deltagare får medalj och blåbärssoppa och vi tar bara tid på de tre första damera och de tre första herrarna. Tanken är att få folk att träffas och ha det roligt tillsammans, säger Fredrik Mårtensson.

Banrekordet sattes av Patrick Perstenius (då Nilsson) år 2003 med tiden 21.27.

Förra året vann han igen, då med tiden 23.36.

Segrare bland damerna förra året blev Jessica Fridlund med tiden 27.03.

Publicerad 13 December 2017 14:35