"One Touch" lägger i tvåans växel

TRELLEBORG.

I led att hjälpa ungdomar att komma ut i arbete eller att börja studera, startade Trelleborgs kommun och Trelleborgs FF projektet "One Touch" i våras. Efter framgångsrika månader lägger man nu i en extra växel under 2018.

Av
John Nordh

Förutom att hjälpa ungdomar till jobb eller studier är syftet med projektet, som efter nyår byter namn till "Two Touch", att få in dem i föreningslivet. För enligt Trelleborgs kommun och TFF hänger nämligen dessa två ihop. Ungdomar som är föreningsaktiva lär ofta känna många nya människor och kan därför också ta del av det breda kontaktnät som finns.

Enligt Lina Lindblom, processledare för "One Touch", har projektets första omgång varit mycket lyckat.

– Vi har hittat strukturer och skapat en grund för hur vi ska jobba med ungdomar i kommunen som varken studerar eller jobbar. Vårt uppsökande arbete och vår envishet har gett resultat, säger hon.

Lina Lindblom berättar att cirka 85 procent av de ungdomar som har skrivits in under 2017 har gått till arbete eller studier inom tre månader.

– Det är fantastiska siffror.

När projektet nu fortsätter lägger man i ytterligare en växel. Jessica Österman och Fredrik "Fritz" Persson som har jobbat med "One Touch", har hittills delat på en hundraprocentig tjänst. Från och med 2018 jobbar de båda heltid i projektet.

Öppen hall har också varit en viktig del i projektet. Tre fredagar i månaden har en idrottshall hållits öppen i samarbete med olika föreningar med syftet att få ungdomar att upptäcka nya aktiviteter och sporter. Enligt Lina Lindblom kommer samarbetet med föreningslivet utvecklas under 2018.

– Vi har ännu inte hunnit sätta formen för Öppen Hall, men det kommer bli mycket bättre. Så mycket kan jag säga. Vi kommer att växla upp även där.

"Two Touch" finansieras av MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor).

Publicerad 14 December 2017 06:53