Svårt att hugga till när granen ska väljas

BODARP. Tåligt står de där på slätten och väntar. Kanske det är i år som just de blir utvalda att få resa hem till ett vardagsrum och bli pyntade. Om man frågar granodlarparet Monica Forsman och Kjell Winberg, så kan själva valet av julgran vara en ganska långdragen historia.

Tät och rak ska den vara, julgranen. På flera ställen på Söderslätt kan man själv välja och såga ner sin julgran. Ett av dem finns i Bodarp där Monica Forsman och Kjell Winberg odlar drygt 4000 kungsgranar, varav ungefär 3-400 är i lagom storlek för årets juldans.

– Det är många familjer som kommer ut, ibland har de också mormor och morfar eller farmor och farfar med. Så får de kaffe och hemmagjord hallonsaft i stallet. Det tar i regel lite tid innan de har valt gran, jag brukar säga att de ska sätta en vante på den gran de först tycker om, så att de hittar den igen, säger Monica Forsman.

Monica Forsman och Kjell Winberg har sålt julgranar i nästan 20 år. Nu har de som kom med sina föräldrar som små för att välja gran, själva börjat få barn och kommer ut igen som vuxna med egna familjer.

– Det är ju väldigt kul att de vill fortsätta traditionen, säger Monica Forsman.

Kanske är det också så, att en del av granarna har vuxit till sig samtidigt med de vuxna barnen och får följa med dem hem. Det tar nämligen ungefär åtta till tio år för en kungsgran att växa till lagom storlek.

Under de åren krävs det en hel del omsorg för att granen ska bli så fin som möjligt.

– Det är nog inte så många som tänker på att även runt granar så måste det rensas ogräs, speciellt runt de små plantorna. I början ska de också ha lite gödning, berättar Kjell Winberg.

Granarna utsätts också för många påfrestningar av djurlivet. Rådjur gnider ofta sina horn mot granstammar för att klia sig och kaniner och harar vill gärna äta upp de små granskotten. Råkor som är ute på fälten runt omkring för att äta, flyger ofta till granodlingen för att ta igen sig lite i grantopparna.

– En råka kan bryta av grantoppen, så jag har satt fast en pinne med en bit silvertejp på, då vågar de inte sätta sig i granen, säger Kjell Winberg

Trenderna är inte så ombytliga i granvärlden. Däremot kan man märka att tillvägagångssättet att välja gran har förändrats lite med åren.

– Om en familjefar åker ut, antingen själv eller med barnen, så brukar de numera ofta ta en bild av granen med mobiltelefonen och skicka till frun för att få den godkänd innan den sågas ner, berättar Kjell Winberg.

Personligt

Namn: Kjell Winberg och Monica Forsman.

Gör: Pensionärer och granodlare.

Bästa knepet att få granen att hålla: "Ge den mycket vatten, direkt när ni har kommit hem. Sedan två gånger om dagen. Låt granen stå i ett garage eller uterum för att vänja sig vid varmare temperatur, innan ni tar in den".

Viktigaste julpyntet: Monica: "Det är fint med pynt som har historia, jag hänger alltid upp glaskulor som min mormor hade".

Kjell: "Pyntet som barnen har gjort är fint att ha i granen. Vi hade en smällkaramell i granen i 40 år, som min son hade gjort. Men förra året fick hunden tag på den och åt upp kolan som hade legat i den i alla år".

Publicerad 14 December 2017 00:00