Träningen är en livsstil för Christian

DOMME.

Högtiderna är förbi och nu är det upp till bevis för den som har avlagt ett nyårslöfte. Handlar det om att komma i form har Christian Jonsson ett bra tips: Se till att träna varje dag oavsett hur trött du är. Själv tränar han cirka tio pass i veckan.

Av
John Nordh

Sedan fyra år tillbaka har Christian Jonsson tävlat och tränat inom sporten OCR (Obstacle Course Racing). Det är en sport som kräver uthållighet, styrka och smidighet.

De tävlande ska på så kort tid som möjligt besegra ett antal hinder på en bana som kan vara upp emot 20 kilometer lång.

Christian Jonsson har två femteplatser på VM i åldersgruppen 25 till 29 år i bagaget. Nästa VM går av stapeln i oktober i England och Christian ligger redan i hårdträning. För att tävla i OCR på den nivån krävs det att man är mycket vältränad.

– Jag tränar tio pass i veckan ungefär. Det blir mycket crossfit och intervallträning, säger Christian Jonsson och fortsätter:

– Målet är att komma topp tre på VM men det är svårt att säga hur stora chanserna är. Jag har utvecklats mycket men det har motståndarna också.

Nyligen fick han en bra styrkemätning. Christian Jonsson var nämligen med i programmet "Gladiatorerna" i TV4.

– Jag vann det jag kunde vinna, säger han.

Under vintern förlägger han mycket av träningen på gym, förutom löpningen då Söderslätts backar passar honom perfekt. Men på sommaren tränar Christian Jonsson ofta hemma i trädgården i Domme. I ena hörnet av tomten har han nämligen byggt en träningsrigg som ger honom möjlighet till en komplett träning. Även på vintern kan han träna hemma om han skulle ha lust. Det nyrenoverade huset från slutet av 1800-talet har högt i tak och gör att det passar perfekt för inomhusträning.

– Jag kan köra pull-ups med hjälp av takbjälkarna och kan också hänga ringar från dem, berättar Christian Jonsson.

Han har aldrig haft några problem med motivationen. Träningen är en livsstil för honom.

– Om jag inte hade haft träningen hade jag säkert haft någon bokstavskombination. Jag har otroligt mycket energi och om jag bara får minst en till två timmars träning varje dag så har jag ro till att bara ligga i soffan sen, säger han.

För alla de som har avlagt ett nyårslöfte om att komma i form har han några tips på hur man undviker att tappa motivationen.

– Oavsett hur seg du är, träna, även om det så bara blir tio minuter. Efter tre till fyra veckor blir kroppen beroende av det och du kommer må dåligt om du inte rör på dig, säger Christian Jonsson och fortsätter:

– Det är också viktigt att ha mål med sin träning för att ha något att sikta på.

Publicerad 01 January 2018 07:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag