Föreslår hundhägn i Albäcksskogen

TRELLEBORG.

Precis som Anneli Lenanders valp Leia, behöver de flesta hundar springa lösa och leka då och då. För att det ska kännas tryggt för hundägare att släppa sina hundar lösa, föreslår Anneli att ett hundhägn byggs. – Albäcksskogen hade varit en bra plats. Det är en naturlig samlingspunkt, säger hon.

Av
John Nordh

Det var efter ett besök i Helsingborg nyligen som hon bestämde sig för att skriva ett medborgarförslag till Trelleborgs kommun. I ett naturreservat vid namn Bruces skog finns två hundhägn. Efter att Leia, en nio månader gammal valp av rasen Eurasier, hade lekt med andra hundar i en timme i ett av hägnen kände Anneli Lenander att detta skulle kunna vara något för Trelleborg.

– Jag skrev medborgarförslaget under bilresan hem.

Fördelarna är många med ett hundhägn tycker hon. En är att det känns mer tryggt att släppa hundarna i ett inhägnat område.

– Som hundägare är det ju viktigt att kunna ha full kontroll över sin hund. Dessutom finns det ju de som är rädda för hundar och det måste man respektera. Så även för de hade det blivit tryggare.

I Trelleborgs kommun finns i dag åtta hundrastplatser; fem i Trelleborg, en i Smyge, en i Anderslöv och en i Alstad. Anneli Lenander besöker själv den som ligger närmast hennes hus flera gånger i veckan. Men när det blir många hundar på samma gång kan en hundrastplats ibland vara för liten.

– Som till exempel för rasträffar som den jag var på i Helsingborg. Då krävs det större ytor, säger hon.

Enligt Johnny Nilsson (S), ordförande i tekniska nämnden, har frågan om ett hundhägn i Albäcksskogen diskuterats förut men inte lett till någon åtgärd. Det nya medborgarförslaget har ännu inte nått politiken och han vill därför inte föregå ett beslut.

– Men helt omöjligt är det inte att det skulle kunna bli något, säger han.

Det finns redan en hundbadplats i kommunen där hundar får bada dygnet runt. Den ligger vid Östra stranden, söder om östra rondellen. På övriga badplatser får hundar inte vistas mellan klockan 08 och 20 under tiden 1 maj till den 31 augusti. Längs kuststräckan i övrigt är det tillåtet med hundbad. Samma regler som för hundar gäller även för hästar.

Publicerad 11 January 2018 07:40

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag