Våren är kommen på biblioteket

TRELLEBORG.

Starwars, troll, stand-up och en resa till helvetet och tillbaka. På Trelleborgs bibliotek har våren redan kommit och årets vårprogram slår rekord i antal programpunkter.

Av
John Nordh

Det gedigna programmet innehåller inte mindre än 78 punkter som riktar sig till såväl barn och unga som Trelleborgs äldre befolkning. Veronica Berggren, biträdande bibliotekschef och Erik Hall, kommunikatör och bibliotekarie, är nöjda med programmet som de båda ligger bakom tillsammans med flera andra kollegor. De tycker det är roligt att ha slagit ett rekord, trots att det inte var tanken från början.

– Varje år säger vi att det inte ska bli fler punkter. Men det finns alltid något nytt vi vill prova för att se om det fungerar, säger Erik Hall.

– Och det som kanske inte fungerar så bra från början vill vi inte ta bort direkt utan ge det tid att utvecklas, fortsätter Veronica Berggren.

Att få ihop ett bra vårprogram är som att lägga ett pussel. Personalen ska inte bara väga in vad som kan tänkas vara intressant för många olika människor och åldersgrupper. Schemat ska också passa in med alla de som ska komma till biblioteken för att föreläsa eller hålla workshops.

– Vi håller nära koll på vem som befinner sig i Skåne under våren för att det ska vara möjligt för dem att komma till oss. Samtidigt vill vi inte ha samma program som alla andra, man vill gärna hitta något unikt, säger Veronica Berggren.

En nyhet för i år är att biblioteket satsar på stand-up comedy. Förutom kända stå-uppare och rookies, bjuder Comedy club Trelleborg dessutom på open-mic där vem som helst kan testa på att köra stand-up. I skrivande stund har det första tillfället gått av stapeln.

– Det blev jättepopulärt, vi hade 75 besökare, säger Veronica Berggren.

– Det är kul när man träffar mitt i prick med en ny satsning, fortsätter Erik Hall.

Tre tillfällen återstår av Comedy club Trelleborg; den 9 februari, 9 mars, 13 april och 11 maj. Klockan 19 är tiden som gäller.

En annan nyhet på årets program är familjelördagen med Starwars-tema. Biblioteket får besök av robotar och cosplayers i dräkter inspirerade av karaktärer från den populära filmserien. Lördagen den 5 maj klockan 11 till 13 är det dags.

– Vi tror att det kan bli rätt mycket folk. Temadagar för barn är alltid populära och Starwars säljer ju sig själv, säger Erik Hall.

Andra arrangemang som Erik Hall och Veronica Berggren tror blir välbesökta är Ted Rosvalls föredrag "Ätten Bernadotte genom 200 år" på måndag den 5 februari klockan 19 och Mats "Masse Magnussons "Helvetet tur och retur".

Det kompletta vårprogrammet finns att läsa på bibliotekets hemsida: www.bibliotek.trelleborg.se. Det finns också i fysisk form på olika platser runt om i kommunen.

Publicerad 25 January 2018 10:09

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag