Mindre stökigt på biblioteket – men problem kvarstår

TRELLEBORG. Det var i november förra året som situationen med stökiga ungdomsgäng på biblioteket till sist blev ohållbar. Nu har problemen minskat, men inte försvunnit.

När temperaturen blev kallare sökte gängen sig oftare in på biblioteket, där det ofta uppstod bråk och stök.

En anställd på biblioteket tvingades att gå emellan ett bråk för att stoppa en misshandel och väktare sattes in tillfälligt in för att lugna ner situationen.

Kommunledningen kallade till ett möte med polisen, socialtjänst, utbildningsförvaltningen, säkerhet samt kultur- och fritid och arbetsmarknad för att samordna verksamheter och resurser.

En rad åtgärder diskuterades och bland annat beslutades det att införa biblioteksvärdar.

– I det stora hela, skulle jag nog säga att situationen har lugnat ner sig lite. Men de åtgärder som har genomförts handlar i första hand om att ge personalen på biblioteket en dräglig arbetsmiljö. När det gäller själva ungdomarna, ställen för dem att vara på och saker att göra så har vi en bit kvar, säger Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.

Problemet med stora ungdomsgäng som samlas och sedan drar runt mellan Stortorget, Stadsparken, centralen och på andra ställen i staden, är inte något nytt.

– Det är svårt att hitta något som passar alla. Vi har ett fantastiskt föreningsliv i kommunen och även fritidsgårdar, men en modell passar inte alla, säger Malin Ekblad som tror att det är viktigt att eftersträva en balans av vuxna och unga på offentliga platser.

– Blir det för många unga i för stora grupper, kan ungdomarna uppfattas som hotfulla. Vuxennärvaron är väldigt viktig och om det inte finns vuxna ute på samma sätt som unga, blir det en obalans, säger Malin Ekblad.

Publicerad 31 January 2018 10:03