Vapen lämnas till polisen i Trelleborg under amnestin

TRELLEBORG.

Den första februari inleds en vapenamnesti vilket innebär att skjutvapen kan lämnas in till polisen anonymt. I Skåne går det att lämna in vapen på sexton platser. En av dessa är polishuset i Trelleborg.

Av
John Nordh Andreas Holm

Det är fjärde gången som det ges möjlighet att lämna in vapen man saknar tillstånd för. Den som lämnar in sitt vapen riskerar inte åtal för olaga vapeninnehav. Dessutom har personen rätt till full anonymitet.

"Räknar med att få in revolvrar, pistoler och gamla jaktvapen"

Fram till den siste april kan vapen lämnas in till polisen. Amnestin omfattar inte sprängämnen eller andra explosiva ämnen.

– Syftet är att minska antalet illegala vapen i samhället, säger Bosse Andersson, chef för stöd- och serviceverksamheten på polisen i Trelleborg.

Polishuset i Trelleborg är en av sexton platser i Skåne dit vapen kan lämnas. Personalen i receptionen tar emot vapnen. Kravet är att de inte får vara laddade.

– Vi räknar med att få in revolvrar, pistoler och gamla jaktvapen, säger Bosse Andersson.

Han tycker att vapenamnesti är ett bra sätt för att få ner antalet vapen ute i samhället.

– Det har en viss brottsförebyggande effekt också. Ju färre vapen som finns hemma hos folk desto mindre är risken är att de ska hamna i händerna på brottsbenägna människor, säger han.

I Skåne kan du lämna in vapen på följande platser: Bjuv, Båstad, Helsingborg, Hässleholm, Höganäs, Klippan, Kristianstad, Kävlinge, Landskrona, Lund, Malmö Rosengård, Malmö Rättscentrum, Trelleborg, Ystad, Ängelholm och Örkelljunga.

Publicerad 31 January 2018 11:18

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag