Nej till laglig graffitivägg i Trelleborg

TRELLEBORG.

Politikerna i tekniska nämnden och kulturnämnden säger nej till att uppföra en vägg för laglig graffitimålning i Trelleborg. Anledningen är att det inte finns bevis för att en sådan minskar det illegala målandet, hävdar politikerna.

Av
John Nordh

För en tid sedan skrev en högstadieelev i kommunen ett medborgarförslag om en laglig graffitivägg i Trelleborg.

Med en sådan skulle det illegala målandet i stan upphöra, enligt förslagställaren.

Men politikerna i tekniska nämnden och kulturnämnden håller inte med och har beslutat att säga nej till förslaget. Motiveringen är att det inte finns forskning som entydigt pekar på att legal graffitimålning minskar det illegala målandet och klottrandet utan att det till och med riskerar att stimulera det, hävdar politikerna.

– Jag är själv väldigt tudelad i frågan. Det finns goda exempel, som till exempel Kvarteret Anna i Malmö. Men det finns också negativa exempel, säger Johnny Nilsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

– Just för tillfället ställer vi alltså oss negativa till det men om någon vill engagera sig i frågan, till exempel ett bildningsförbund eller liknande, då får man gärna komma tillbaka till oss.

Frågan om en laglig graffitivägg i Trelleborg har diskuterats förut. Under 2014 och 2015 arbetades det intensivt för att försöka hitta en plats i Trelleborg. Hösten 2015 identifierades Övre som lämplig. Fyra betongväggar som skulle kosta 40 000 kronor styck föreslogs. Ärendet gick vidare till samhällsbyggnadsnämnden som hade fått projektpengar för att göra den nedlagda busstationen mer attraktiv under en period. Några medel till graffitiväggar fanns inte i projektet och då avstannade letandet en plats för laglig graffitimålning.

Publicerad 05 February 2018 15:44

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag