Nya (dans)steg för gammal kår

Söderslätts musikkår firar 80 år med utmaningar

TRELLEBORG.

I 80 år har de blåst ut studenter, blåst in vår och höst, bjudit på taktfast marsch den första maj och gett rejäl med medvind till både jul och sommar. Bor man i Trelleborg stöter man med största sannolikhet på dem någon gång i livet. 2018 kommer de att synas lite extra.

1938 startade ABF:s gossorkester och det är denna orkester som står som grund för dagens Söderslätts musikkår.

På 80 år hinner det hända en hel del, men syftet är dock densamma som vid förra seklet – förgylla sin egen och andras tillvaro med musik. I år står det ovanligt mycket på programmet och firandet började med att, ovanligt nog, bjuda upp till dans.

– Jag hade länge haft en tanke om att kåren aldrig har spelat upp till dans och att det hade varit väldigt kul att prova det, säger Thomas Wiberg, slagverk och även före detta ordförande i Söderslätts musikkår.

Styrelsen tyckte att det var en bra idé och arbetet med att hitta noter kunde börja.

– Vi har ju ett arkiv med 13-1400 arrangemang så där har vi grävt. Till slut valde vi ut 100 låtar som alla gick till andra chansen så att säga. Sedan landade vi på en repertoar med ungefär 50 låtar. Allt från vals till tango och foxtrot, Ted Gärestad, Sven-Ingvars och gamla örhängen som Hello Dolly, berättar Thomas Wiberg.

Det har varit en utmaning för kåren att repetera in så många låtar.

– I vanliga fall brukar vi öva in cirka 15 låtar till en konsert, så det har varit ett mycket högre instuderingstempo, berättar Ulf Engström, trumpet och nuvarande ordförande för kåren.

– Det har varit mycket, men kul. Vissa låtar kände jag inte ens till, men det har funnits en lista på Spotify så att man kunde höra allt, det var bra, säger Ulrika Jansson, saxofon.

Dansrepertoaren kommer kåren att spela vid två tillfällen under vinter och vår. Men det är långt ifrån den enda punkten på programmet.

– Det blir vårkonsert som vanligt och den 14 april spelar vi upp till dans i Parken igen. Den 1:a maj och 6:e juni finns vi på plats, vi spelar i Uppåkra kyrka den 10 juni tillsammans med kyrkokören där, det har vi gjort i 25 år snart. Sedan är det ju studenten och sommar i Stadsparken och Palmfestivalen, berättar Ulf Engström.

Thomas Wiberg och Ulf Engström i Söderslätts musikkårs notarkiv. Här finns musikskatter sedan 80 år tillbaka.

Thomas Wiberg och Ulf Engström i Söderslätts musikkårs notarkiv. Här finns musikskatter sedan 80 år tillbaka. Foto: Åsa Meierkord

I juli brukar musikkåren ta en paus för att i augusti lägga fullt fokus på den årliga höstkonserten.

– Då brukar vi alltid ha en större, känd artist med som gäst. Vi har spelat med Hasse Andersson, Lill-Babs och Nanne Grönwall till exempel, berättar Ulf Engström.

I år blir höstkonserten extra speciell eftersom den kommer att hållas på stora scenen på Malmö Live.

– Vårt 80-årsjubileum sammanfaller med Spårvägens musikkår Malmös 110-års jubileum så vi gör en stor konsert tillsammans med dem den 28 oktober och med på scenen finns också två stora, svenska artister, vilka kan jag inte avslöja än, säger Ulf Engström.

Året avslutas med julkonserter både i kommunen och utanför.

Att genomföra så många konserter och arrangemang kräver både tid och engagemang. De dryga 40 medlemmarna i orkestern är alla med av en anedning – för att det är roligt. Men under de 80 år som har gått, har Söderslätts musikkår även varit med om en del dramatiska upp- och nedturer.

– Jag minns vårt årsmöte 1989, då fanns det egentligen bara en punkt på dagordningen; ska vi fortsätta eller inte, berättar Ulf Engström.

Beslutet blev, som alla kan räkna ut, att fortsätta. Kåren rekryterade en ny, ung dirigent, Michael Nordberg, som hade gått med som trumpetare några år tidigare och jobbade som lärare på dåvarande kommunala musikskolan i Trelleborg.

– Under Michaels ledning har kåren utvecklats stort musikaliskt, säger Ulf Engström.

Michael Nordberg tvekade aldrig att ta sig an kåren.

– Jag var 24 år då och hade hållt i sektionsrep och hoppat in lite grand redan som dirigent. Jag tycker det var väldigt kul att få uppdraget, säger Michael Nordberg som fortfarande är dirigent i kåren och numera även chef för Trelleborgs kulturskola och Trelleborgs bibliotek.

Vad säger ni om framtiden för Söderslätts musikkår?

– Vi har en bas med musiker som har varit med länge, sedan fylls det på med yngre musiker som spelar en period innan de flyttar för att studera eller jobba, men det fungerar. Det som behövs för att vi ska kunna fortsätta är en konsertlokal. Trelleborg har två musikkårer som står för väldigt mycket underhållning för stadens invånare. Det minsta man kan göra är att se till att det finns lokaler att spela i, säger Thomas Wiberg.

Dansen

80-åringen som bjöd upp till dans.

I Parken den 11 februari samt den 14 april, klockan 15.

Med vokalist Lisa Romée.

Publicerad 05 February 2018 10:30

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag