Hoppas att förslag om eko ska ge eko

TRELLEBORG.

För Therese Rosvall är ekologisk mat i skolan en viktig fråga. När hon flyttade från Malmö till Trelleborg blev hon därför snopen när hon fick höra att hennes nya hemkommun har som mål att bara 25 procent av maten ska vara ekologisk.

Av
John Nordh

Därför har hon nu startat en namninsamling i ett försök att få politikerna att höja målen.

– Det absolut bästa hade varit om det hade gått att erbjuda både ekologisk och närodlad mat men ibland går inte det. Men om efterfrågan på ekologiskt ökar så kan vi börja odla mer i Sverige och då behöver vi inte importera från utlandet, säger hon.

Tanken med namnlistan är också att få Trelleborgs kommun att tänka ett varv extra på vad man serverar i skolan. Viss mat är nämligen mer besprutad än annan, hävdar Therese Rosvall.

– Paprika är till exempel mycket besprutat. När man väl använder det så är det extra viktigt att se till så att den är ekologisk.

Enligt Tomas Tigerschiöld (MP), ordförande i servicenämnden i Trelleborgs kommun, finns det idag inte utrymme i ekonomin för att öka andelen ekologisk mat i skolan. Målet att 25 procent av maten som serveras ska vara ekologisk står fast.

– Ekologisk mat är viktigt för en miljöpartist. I servicenämnden satte vi 37 procent men var tvungna att sänka det för att rätta oss efter kommunfullmäktige. Viljan att öka målet finns men det ekonomiska läget tillåter inte det just nu, säger han.

Therese Rosvall har svårt att köpa det argumentet. Hon menar att ekologisk mat blir billigare i det långa loppet.

– Jag läste en artikel om när Malmö började med det och i den stod att det blir billigare i längden. Och dessutom är det bättre för våra barn. Klarar Malmö det så borde Trelleborg också göra det, säger hon.

Namninsamlingen heter "Mer eko i skolkök Trelleborg" och finns på skrivunder.com.

Publicerad 06 February 2018 07:46