Jakten på sommarvikarier – svårt att täcka behoven inom vården

TRELLEBORG.

Förra sommaren lyckades inte Trelleborgs kommun rekrytera tillräckligt många sommarvikarier inom vård och omsorg, LSS och socialpsykiatrin. I år är man mer offensiv i jakten på vikarier.

Förra sommaren tvingades Trelleborgs kommun improvisera för att få det hela att gå ihop trots att man inte hade lyckats rekrytera tillräckligt många sommarvikarier.

– Vi hade svårt att täcka behoven. Vi fick möblera om i schemaläggning och göra andra insatser för att hantera det så gott det gick. Det viktiga är att det inte gick ut över våra kunder, säger Urban Funck, hr-enhetschef i Trelleborgs kommun.

I år är kommunen mer offensiv i jakten på sommarvikarier inom vård och omsorg, LSS och socialpsykiatrin. Bland annat har man deltagit i jobbmässor, både i Malmö och i Trelleborg, och lagt ut annonser.

– Vi jobbar på att få in så många namn som möjligt. Som det ser ut nu så har vi några att välja mellan, säger Urban Funck.

Han berättar att rekryteringsarbetet blir svårare år för år. Anledningen är bland annat att färre och färre personer väljer att läsa vård och omsorg på gymnasiet.

– Det finns inte den påfyllnad av kompetens som det fanns tidigare. När det inte är så många som utbildar sig så får vi inte heller så många som är intresserade av att söka våra vikariat, det är ett bekymmer, säger Urban Funck.

En utredning av personalbehovet på socialförvaltningen pågår i ett försök att hitta en långsiktig lösning på problemet, berättar han.

– Men vi är inte framme i några konkreta åtgärder än.

Sista ansökningsdag för sommarvikariat i Trelleborgs kommun är den 28 februari. Mer information finns på trelleborg.se.

Publicerad 13 February 2018 12:24

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag