Full fart på sportlovet

TRELLEBORG.

Nästa vecka är det sportlov och för skollediga barn och ungdomar finns det både fristil och klassiker att välja mellan på programmet. En av aktiviteterna som många Trelleborgare har provat på genom åren är modellbygge som även i år tar sportlovet till högre höjder.

– Myggan är en bra start. Den är lätt att bygga och gör det lätt att förstå grundprinciperna för hur ett plan lyfter och flyger, berättar Ulf Ringström.

Han är en av 48 medlemmar i Trelleborgs modellflygklubb och vilket år i räkningen som klubben är med och anordnar aktiviteter under sportlovet vet han inte, men det "är väldigt många år".

Faktum är att för en hel del av de medlemmar som dyker upp på klubbens torsdagsträffar i källaren i Folkets Hus källare, började intresset för modellflygplan just på ett sportlov.

– Jag testade modellbygget på Kul-i-fem som det hette då och fastnade direkt. När jag var 16 år började jag bygga ARF-modeller och sedan har det bara fortsatt och blivit mer och mer avancerade byggen, berättar Jonathan Andersen som har varit med i klubben i cirka 20 år sedan dess.

Just nu håller han på att bygga en Draken Saab 35.

– Den har väl drygt 200 timmar i byggtid, så jag har en del kvar, säger han och ler.

"Det hör ju till att krascha planet minst en gång"

Att bygga plan är en del av verksamheten. En annan del är naturligtvis att flyga dem.

– Sedan hör det ju till att krascha planet minst en gång, så att reparera planen gör man också, säger Knut Stridh som är en riktigt rutinerad räv i modellplansammanhang. Han har varit med i klubben sedan 1960-talet och innan dess byggade han och flög glidflyg med Haglösa modellplanklubb.

Vad är det som har fått dig att fortsätta i alla år?

– Det är utmaningen att få sakerna att fungera, få upp dem i luften.

Bo Andersson har varit med i klubben ett par år och i hans fall var det intresset för motorer som drog upp honom i luften.

– Jag har kört mycket motorcykel och älskar motorer, det här var en ny utmaning.

Sportlov

Kultur- och fritidsförvaltningen arrangerar sportlovsaktiviteter tillsammans med Trelleborgs föreningar för kommunens grundskoleelever varje år på sportlovet vecka 8.

Trelleborgs modellflygklubb anordnar bygge av gummimotormodell för inomhusbruk 13.00-15.00

i Parken. Avgift 100 kronor för tre dagar. Tisdag eller onsdag; gärna båda dagarna, torsdag trimmas och flygs planen i A-hallen på Söderslättshallen klockan 13-16. Föranmälan krävs.

För dem som själva vill lyfta från marken, anordnar Söderslätts flygklubb provlektion eller introduktionlektion under sportlovet. Man ska vara över 16 år och är man under 18 år måste man ha ett medgivande från målsman. Mer info om föranmälan och kostnad på föreningens hemsida.

På programmet står också bland annat aerobic, akrobatik, bad, badminton, bordtennis, bowling, boxning, brottning, budokai, bågskytte, cheerleading, cirkelträning, core, familjefys, FIFA-fotbollsspelturnering, fotboll, funktionsträning, gymnastik, hoppborgar, indoor walking, innebandy, ishockey, judo, konståkning, matteslinga, MMA, natursnokar, parkour, ridning, rush, sportlovsbio, tennis, yoga och zumba.

Det finns också många aktiviteter även för den som är intresserad av mer än bara sport, till exempel hattjakt och White diaries på museet, kulturdagläger på Kulturhuset, mysterium och serieteckning på biblioteket, medeltida vapenmåleri på Trelleborgen, sportlovsmagi på Parken och språkcafé Ungdom på Föreningarnas Hus.

En del av aktiviteterna har en kostnad och kräver föranmälan.

Andra är gratis och har drop-in.

Mer information finns på kommunens hemsida.

Publicerad 14 February 2018 00:00