Nu ska Trelleborg bli ännu mer rättvist

Ljung delar ut rosor på alla hjärtans dag

TRELLEBORG

Information om klädindustrins villkor, uppmuntran att återvinna leksaker eller se till att fikastund har god eftersmak. Sedan årsskiftet har Trelleborg en ny samordnare för arbetet med att få Trelleborg bli en stad som konsumerar hållbart och rättvist.

Hon är inte direkt en nykomling i miljö- och hållbarhetssammanhang, Anitha Ljung har jobbat med frågorna i kommunen i 18 år. Men det är första gången som hon tar rollen som samordnare för Fairtrade City. Visit Trelleborg har samordnat arbetet från start 2013, men har nu överlämnat uppdraget till kommunen.

–Jag är både glad och stolt över uppdraget, säger Anitha Ljung.

I dag, på alla hjärtans dag, den 14 februari, startar arbetet för Fairtrade City-arbetet under ledning av Trelleborgs kommun. Från klockan 15 kommer Anitha Ljung och Cityledare Lotta Wahlqvist samt ytterligare några medlemmar i styrgruppen vara ute på stan för att dela ut rättvisa rosor.

Fairtrade City-arbete går ut på att sprida intresset för och öka andelen etisk handel. Hela lokalsamhället samarbetar – kommunen, näringslivet, butiker och organisationer. I Skåne är tio kommuner diplomerade, däribland grannkommunen Skurup.

– Vi har varit diplomerade sedan 2014, men det är ett ständigt pågående arbete för att få utmärkelsen varje år. Både i form av information, kampanjer, föreläsningar och utbildningar, säger Anitha Ljung.

I den nya styrgruppen för Fairtrade City finns nya representanter och en hel del idéer har börjat ta form.

– Den 8 mars kommer vi att göra ett arrangemang tillsammans med ABF som handlar om att synliggöra de dåliga villkoren inom klädindustrin, ABF gör håller då ett föredrag som heter "modeslavar". Sedan kommer det även att bli fikadag den 7-9 maj, vi är på plats under nationaldagen och kommer göra kampanjen Retoy i höst , berättar Anitha Ljung som också hoppas att utbildningen inom kommunen blir mer omfattande under året.

– Vissa yrkesgrupper inom kommunen har redan fått utbildning, som måltidspersonal. jag hoppas att även förkolärare och lärare kommer att få ta del av den.

Publicerad 14 February 2018 00:00