Bryggan skapar brygga mellan olika verksamheter: "En stor vinst"

TRELLEBORG.

Nu har Familjecentralen Bryggan varit öppen i cirka en månad. Att samla flera olika verksamheter under ett och samma tak har visat sig vara lyckat.– Det har blivit ett naturligt samarbete, säger Lena Richter, förskollärare på öppna förskolan.

Av
John Nordh

Lena Richter och kollegan Anette Strömgren tar fram en låda med maracas och delar ut dem till barnen och deras föräldrar som är samlade på en matta i ett av rummen på öppna förskolan. En låt går igång och gänget börjar dansa. Det är tisdag och som vanligt denna dag står babyrytmik på schemat.

En av föräldrarna som deltar är Andreas Walldén som har kommit hit med dottern Tilde, åtta månader. Han har precis blivit pappaledig och när Lokaltidningens utsände besöker Bryggan har han endast hunnit gå dit två gånger. Men fler besök kommer det att bli.

– Det är kul att få träffa folk och så får barnen leka av sig lite. Bryggan är ett trevligt ställe och det är fint här, säger Andreas Walldén.

På andra sidan mattan sitter Hannah Helldén som är här med dottern Celina och sonen Eliot. Hon håller med Andreas.

– Det är bra att träffa folk i samma situation som en själv. Här kan man prata om allt. Många kompisar som inte har barn tycker inte det är så kul att prata om bajsblöjor, säger hon och skrattar.

Efter flera års sökande efter en passande lokal, kunde Bryggan till slut slå upp portarna på Kontinentgatan i centrala Trelleborg den 5 februari.

Dit kan familjer med barn upp till sex år få en samlad hjälp från flera olika verksamheter; barnavårdscentral som Region Skåne ansvarar för, mödravårdscentral i Barnmorskegruppen Öresunds regi samt socialtjänst och den öppna förskolan som Trelleborgs kommun ansvarar för.

Tanken är att föräldrar ska kunna få råd och stöd hela vägen från graviditeten till dess att barnet börjar i skolan.

Att samla verksamheterna, som tidigare har funnits utspridda över hela stan, har visat sig vara positivt.

– Många som till exempel har besökt barnavårdscentralen landar här på öppna förskolan efteråt och leker en stund. Vi inom de olika verksamheterna hänvisar familjerna till varandra, säger Anette Strömgren.

– Det har blivit ett naturligt samarbete, fortsätter Lena Richter.

Tina Zetterling, verksamhetschef för Barnmorskegruppen Öresund, håller med. När flera olika verksamheter arbetar under samma tak blir det lättare att arbeta förebyggande.

– Det är en stor vinst. Till exempel så ger det oss möjlighet att snabbare koppla in socialrådgivaren om det skulle behövas. Kan man sätta in förebyggande insatser snabbt vid problem så kan man hindra dem från att bli lika allvarliga, säger hon.

Enligt Tina Zetterling är möjligheterna näst intill oändliga för hur Bryggan kan utvecklas.

– Vi skulle kunna knyta till oss ännu fler verksamheter som till exempel en logoped, tandvård och bibliotek. De behöver inte vara fast här men kan komma hit under vissa tider. Målet är att kunna ge familjerna stöd och hjälp med allt de kan tänkas behöva, säger hon.

Babyrytmik med maracas är populärt bland både små och vuxna deltagare.

Babyrytmik med maracas är populärt bland både små och vuxna deltagare. foto: john nordh

Bryggans besökare har inga problem att hitta till de olika avdelningarna.

Bryggans besökare har inga problem att hitta till de olika avdelningarna. foto: john nordh

Publicerad 06 March 2018 00:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag