De vill fånga fallet mellan stolarna

TRELLEBORG. Louise Sandberg blev sjuk och var tvungen att avbryta sina högskolestuder. Det tog lång tid innan hon fick rätt hjälp. När det gäller unga personer mellan 20 och 30 år som behöver stöd och vård, går kontakten med myndigheter ibland helt fel. I projektet "Unga vuxna Trelleborg" fångas deras berättelser – och ger hopp om förändring.

Det var våren 2017 som socialförvaltningen startade ett projekt finansierat av Trelleborgs samordningsförbund. Projektet gick under namnet Unga vuxna Trelleborg och vände sig till personer i åldern 20-30 år som ville dela med sig av sina erfarenheter om möten med myndigheter.

Projektet fick nyligen beviljat medel som gör att satsningen kan pågå i ytterligare två år.

Duke W. Shane och Josefin Ristinmaa, som jobbar som processledare i projektet, har träffat flera personer inom målgruppen och tagit del av deras berättelser och erfarenheter.

– Är man en ung vuxen och mår dåligt, är det ganska lätt att hamna i ett längre utanförskap. Man hinner aldrig jobba upp någon a-kassa, det blir en ond cirkel av sjukskrivning, praktikplats och ekonomiskt bistånd. Du är för gammal för att få hjälp av ungdomsinsatser och för ung för att kategoriseras som en vuxen, säger Duke W. Shane som själv har erfarenhet av psykisk ohälsa och karusellen av möten med vården och myndigheter.

Louise Sandberg, som nu jobbar som inspiratör i projektet, läste på civilingenjörsprogrammet med inrikting på rymdteknik i Luleå när allt brast. Då var hon 20 år.

– Jag mådde fruktansvärt dåligt. Åkte hem till Trelleborg och sökte hjälp på vårdcentralen där jag fick prata med en kurator. Tänkte att det nog skulle gå ändå och flyttade till Lund och började läsa socionomprogrammet på universitet, men efter en termin gick jag fullständigt in i väggen. Min syster fick komma och hämta mig.

Sedan följde en mardröm av möten med olika myndigheter och vårdenheter.

– Öppenvården tyckte att jag skulle till studenthälsan, studenthälsan tyckte att jag skulle till öppenvården, öppenvården tyckte att min problematik var för svår och skickade mig till vårdcentralen och till sist hamnade jag på ungdomsmottagningen i Lund där jag äntligen fick hjälp. Det enda som i princip hände var att olika läkare skrev ut ångestdämpande medicin till mig och sjukskrev, berättar Louise Sandberg.

När hon inte hade något kvar av sina sparpengar, blev nästa runda lika hemsk.

– Arbetsförmedlingen och arbetsmarknadsförvaltningen kommunicerade inte med varandra, det fanns ingen information någonstans om hur man ansöker om ekonomiskt bistånd och ingen i kommunhuset kunde berätta för mig. Samtidigt låg jag bara i min säng och kunde inte stiga upp för att jag mådde så dåligt.

Efter två års sjukskrivning ser livet lite ljusare ut för Louise nu.

– Tack vare att det finns en del fantastiska människor som jobbar inom vården och myndigheter, hamnade jag här. Jag är bara sjukskriven halvtid nu och jag vill verkligen dela med mig av mina erfarenheter för att göra en skillnad så att någon annan slipper vara med om det jag var med om, säger Louise Sandberg.

Syftet med "Unga vuxna Trelleborg" är att identifiera och dokumentera de berättelser som annars inte brukar höras. Som till exempel Louises.

– Det måste ske en förändring men den förändringen kan bara bli bra om man jobbar tillsammans. Många upplever att många av de tjänstemän som jobbar på myndigheter gör ett otroligt bra jobb och att de verkligen vill hjälpa, men att de är bakbundna av ett system som inte fungerar. Därför ska även tjänstemännen få berätta om sina upplevelser. Jag är också glad och stolt över att ha både kommunen, arbetsförmedlingen och Region Skåne med i projektet. Det betyder att de faktiskt är villiga att se bristerna och göra en förändring, säger Duke W. Shane.

Unga vuxna-projektet tar gärna emot nya deltagare.

– Vem som helst kan kontakta oss för att delge sina erfarenheter, önskemål och förslag. Man kan vara anonym om man vill men som inspiratör är man ute och föreläser, skriver offentliga inlägg och pratar med andra unga människor, säger Duke W. Shane.

Mer info samt inspiratörernas berättelser finns på www.ungavuxnatrelleborg.nu

Publicerad 06 March 2018 00:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag