Söderslätt kan vänta sig öppet sinne i påsk

VELLINGE.

Föreningen Öppna Sinnens konstrunda slår rekord när det gäller antal deltagande utställare i påsk. Nytt för i år är också att Garvaregården i Trelleborg finns med på kartan med enbart förstagångsutställare på väggarna.

– Vi har aldrig varit så många medlemmar som nu, cirka 310 stycken, av dessa ställer 107 ut under påskrundan, säger Per Engleson, gallerist och styrelseledamot i Öppna sinnen.

Verken finns i både gallerier och hemma i utställarnas ateljéer som sträcker sig från Malmö till Smedstorp. Merparten av utställarna finns dock på Näset, Vellinge, Västra Ingelstad, Trelleborg och Smygehamn. På Solsäter i Räng, finns en stor samlingsutställning där alla utställare är representerade.

Öppna Sinnen har funnits som förening i elva år, men som nätverk i drygt 20 år. Intresset växer hela tiden.

– Vi är en ideell förening som inte har några inträdesprov eller ställer krav. Om man inte får vara med i de andra konstföreningarna som har inträdeskrav, så är man välkommen till oss, säger Per Engleson.

Att gå med i Öppna sinnen har visat sig vara en bra start för flera konstnärer som idag verkar professionellt som till exempel Zakaria Alamiri.

– Vi ser det också som en viktig uppgift att stötta och hjälpa konstnärer som aldrig har ställt ut tidigare. I år har vi samlat dem på Garvaregården för att kunna hjälpa till med att hänga och annat, säger Per Engleson.

En av de 107 utställarna i år är Kjell A Nilsson som ställer ut sina New York-inspirerade alster på Köpmansgården i Smygehuk. Han har en lång bakgrund inom reklam och grafik och även målat hela livet.

– Det började med att jag gjorde skivomslag när jag var i nioårsåldern, så redan då visste jag att jag skulle jobba med bilder och skapande, men det är först sedan jag slutade jobba som jag har lagt tid på den egna kosnten.

Öppna Sinnens påskutställningar har öppet 30 mars till den 2 april, klockan 10-17.

Det är långt ifrån bara medlemmar från Öppna Sinnen som ställer ut under påskhelgen. Till exempel öppnar drygt 40 konstnärer från Konstnärsgruppen sydväst, KSV, en förening av och för professionella konstnärer i den sydvästra delen av Skåne, sina ateljéer. Öppet hela påsken, klockan 10-18. Samlingsutställningen finns på Hallongården i Bodarp.

Publicerad 21 March 2018 00:00