Våren högsäsong för cykelhandlarna

TRELLEBORG.

När våren nu nalkas efter en lång vinter är det många som tar fram sina cyklar ur förråden. För cykelhandlarna runt om i stan innebär det bråda dagar när många lämnar in sin cykel för en vårservice.

Av
John Nordh

Enligt Gert Friberg på Fribergs cykel i Trelleborg, brukar det ta fart efter påsken. Speciellt om det har varit en påskhelg med fint väder.

– Då har många varit lediga och haft tid att vara ute med sin cykel och märkt att den kanske inte fungerar så bra, säger han.

En cykel består av många olika delar och kräver underhåll med jämna mellanrum, precis som en bil. Trots det är det många som väljer att inte serva sina cyklar, enligt Gert Friberg.

– Många väntar tills något går sönder innan de kommer in, säger han.

Enligt Urban Schmidt som jobbar på Fribergs cykel, börjar cykeln status åter att stiga efter att ha setts som en "slit och släng"-pryl under 1990- och 00-talet. Förr i tiden tog man bättre hand om sin cykel och nu när den mer och mer ses som en statuspryl, blir man bättre på att serva den igen, menar han.

– Att cykelns status har höjts beror främst på två saker tror jag. En anledning är miljötänket, cykeln är ett av de helt miljövänliga fordonen. Sen beror det också på att vi har blivit mer och mer hälsomedvetna och till exempel så erbjuder cykelpendling till jobbet gratis motion.

Trelleborgaren Mikael Andersson kommer in genom dörren hos Fribergs cykel. Han är noga med att serva sin cykel men gör det oftast själv hemma.

– Jag tävlingscyklar så jag har rätt bra koll. Men nu har växlarna på cykeln gått sönder så nu har jag lämnat in den, säger han.

En service brukar bland annat bestå av rengöring, smörjning, pumpning av däck och en allmän översyn av cykeln. Under senare år har elcyklar blivit allt vanligare och det ställer högre krav på cykelhandlarna.

– Det har blivit mer tekniskt och för att möta utvecklingen genomgår vi ständigt utbildningar. Vi är utbildade att kunna serva alla märken och produkter vi säljer här, säger Gert Friberg.

För den som vill hålla cykeln i bra form finns det några saker man kan göra hemma.

– Tvätta cykeln och pumpa däcken med jämna mellanrum och smörj kedjan med olja då och då, säger Gert Friberg.

– Det ska helst vara riktig cykelkedjeolja, då blir det bäst, fyller Urban Schmidt i.

Gert Friberg och Urban Schmidt kommer få bråda dagar inom kort.

Gert Friberg och Urban Schmidt kommer få bråda dagar inom kort. foto: john nordh

Publicerad 21 March 2018 00:00