Mediateket håller sig kvar på världsklasslista

TRELLEBORG.

Mediateket på Söderslättsgymnasiet fortsätter att hålla världsklass. För andra året i rad tar biblioteket sig in på fackförbundet DIK:s lista.

Av
John Nordh

Varje år utser DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, goda förebilder bland Sveriges skolbibliotek.

Enligt fackförbundet ska ett skolbibliotek i världsklass bland annat vara en tydlig del av skolans pedagogiska vision, stärka elevernas läs- och kommunikationsförmåga i en vidgad textvärld och ge stöd till lärare och elever i deras litteratur- och medieanvändning.

För andra året i rad tar Mediateket på Söderslättsgymnasiet sig in på listan. Bibliotekarierna Magdalena Paulsson och Sten Ivarsson är glada över utmärkelsen.

– Det känns jättebra att få ett betyg på sitt arbete, säger Magdalena Paulsson.

"Det känns jättebra att få ett betyg på sitt arbete"

En sak hon nämner som har varit framgångsrik för Mediateket är den kvalitetsrapport som hon och Sten Ivarsson lämnar in till skolans rektor varje termin.

– I och med att vi hela tiden utvärderar vår verksamhet ger det oss möjlighet att hitta på nya saker och utveckla oss eftersom vår chef vet vad vi gör och ser att det fungerar med eleverna. Då ger han oss ännu större möjligheter, säger Magdalena Paulsson och fortsätter:

– Det är en speciell lösning och Skolverket har lyft upp det som ett bra exempel.

Krävs det mer av ett skolbibliotek idag med all ny teknik och fler medier?

– Ja absolut. Särskilt med de nya styrdokumenten som kom förra året som säger att det digitala måste tas med i undervisningen. Vi arbetar mycket tillsammans med lärarna och de utnyttjar vår kompetens.

Nu har bibliotekarierna som mål att hålla sig kvar på listan även i framtiden.

I år planerar de dessutom att ansöka om att bli Årets skolbibliotek, en utmärkelse som delas ut av Nationella skolbiblioteksgruppen. Förra året knep skolbibliotekarieteamet i Kävlinge kommun utmärkelsen.

Publicerad 26 March 2018 14:34