Skånes bästa vårdcentral finns i Anderslöv

Av
John Nordh

ANDERSLÖV. Anderslövs vårdcentral har utsetts till den bästa vårdcentralen i Skåne. Utmärkelsen möttes av jubel bland både verksamhetschefen och personalen.

– Det känns helt fantastiskt. Vi var väldigt glada när vi blev nominerade som en av tre vårdcentraler bland Skånes 156 stycken. Sen när de sa att vi hade vunnit var glädjen otroligt stor, säger Charlotte Åkesson, verksamhetschef.

Bakom utmärkelsen står Region Skånes avdelning för hälso- och sjukvårdsstyrning. Utifrån ett tjugotal kriterier var förutom Anderslövs vårdcentral, även vårdcentralen Klippan och Capio Citykliniken Helsingborg Mariastaden, nominerade. Patienterna har också fått svara på enkätfrågor angående vården. Deras omdömen väger tyngst för att få vinna utmärkelsen. Vikten av att patienter får uppsöka samma läkare upprepade gånger, tillgänglighet per telefon och att det inte skrivs ut olämpliga läkemedel till äldre är ytterligare saker som bedöms.

Motiveringen till varför Anderslövs vårdcentral vann lyder: "Utmärkta resultat i Nationella patientenkäten. God bemanning, aktivt utvecklings-, förbättrings- och patientsäkerhetsarbete, hög tillgänglighet och kvalitet, fast läkarkontakt, fungerande uppföljning och kallelsesystem avseende kroniskt sjuka samt ett väl utvecklat samarbete med den kommunala sjukvården gör Vårdcentralen Anderslöv till en värdig vinnare av Skånes bästa vårdcentral 2018."

Utmärkelsen betyder mycket för verksamheten, enligt Charlotte Åkesson:

– Det här har kommit av hårt arbete av personen och när våra uppdragsgivare, politiker och tjänstemän, lyfter upp oss så vet vi att de ser vårt hårda arbete, säger hon.

Förstapriset är 60 000 kronor samt ett glasäpple designat av Hanne Dreutler.

Förra året vann vårdcentralen i Brösarp.

Publicerad 28 March 2018 15:23