"The King" skakade om på Åldermannen

Håkan Brincks elvistolkningar först ut i kulturgarantin

TRELLEBORG. Håkan Brinks sång och historier om Elvis och Sven-Ingvars väckte både minnen och miner. Nyligen var det startskott för kulturgarantin på kommunens äldreboenden.

Kommunfullmäktige beslutade att avsätta 200 000 kronor budgeten för år 2018 för att införa en kulturgaranti inom äldreomsorgen. I förra veckan inleddes ett program som ska sätta en kulturell guldkant på tillvaron på Trelleborgs äldreboenden under året.

Först ut var alltså artisten och musikern Håkan Brinck som under hela förra veckan sjöng låtar och berättade anekdoter om sina idoler Elvis och Sven-Ingvars. Samtliga äldreboenden i Trelleborg fick ett besök och Åldermannen i Trelleborg var ett av dem.

– Det har varit en intensiv vecka men oerhört roligt, det är underbart att se de gamla lysa upp, säger Håkan Brinck innan han drar igång showen.

Matsalen på Åldermannen är fullsatt och det tar inte lång tid förrän en del av publiken drar på smilbanden.

"Minns ni Elvis Presley? Här är en hit från 1957", utbrister Håkan och får hummande svar tillbaka. En och annan ros som delas ut på riktigt Elvis-manér förhöjer stämningen ytterligare.

"Det är underbart att se de gamla lysa upp"

Det blir också några låtar av Sven-Ingvars

– Det betyder mycket för de boende att höra musik som får dem att minnas, musik som får dem att känna igen sig. Vi har ju också haft andra genrer tidigare, jazz och visor till exempel, berättar Marie Edling, enhetschef.

Vincent Öberg, var en av de sista boende att rulla in i matsalen och efter att ha lyssnat ett tag gav han tummen upp för underhållningen.

– Det här är kul.

Mer kultur att vänta:

Fotoböcker med lokal anknytning kommer att lämnas ut på samtliga äldreboenden vilket också kommer att kompletteras med kortare föredrag kring ett utvalt tema och bok samt en mindre utställning.

Musikgrupper med Kulturskolans elever spelningar ute på alla äldreboenden.

Mer sång och musik på temat "Den svenska visskatten" i regi av Musik i Syd.

Lisa Romeé kommer på besök tillsammans med sin pianist Peter Berglund i oktober. Temat är "Tillsammans minns vi våra mest älskade sånger och visor. Var gärna med och stäm upp!"

"Minnesluckan - en låda kultur från biblioteken och museerna". Varje boende får en kulturbox som innehåller böcker, bilder och musik.

Publicerad 16 April 2018 10:55

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag