Föreslår flytt av fågeltornet

TRELLEBORG.

Fågeltornet i Albäcksskogen har sett sina bästa dagar. Dessutom är det felplacerat. Det hävdar tycker Lars Sundlöf som nu vill att kommunen ska flytta det.

Av
John Nordh

För att ta sig till fågeltornet måste man vara utrustad med gummistövlar eftersom marken står under vatten stora delar av året.

Det gäller också att ha koll på de betande djuren. Fler än en gång har Lars Sundlöf hamnat öga mot öga med en tjur som går i hagen. Tidigare morgnar är bra för fågelskådning och tornets placering gör att morgonpigga skådare måste kika rakt mot solen.

Därför föreslår Lars Sundlöf att tornet flyttas till andra sidan av den närliggande dammen.

– Då blir det mer tillgängligt och så kan man skåda med solen i ryggen under tidiga morgnar, säger han och fortsätter:

– Skulle inte det fungera så jag flera alternativ på platser det skulle kunna stå.

Nyligen skickade han in ett medborgarförslag till kommunen som han hoppas få gehör för.

En bättre lösning för fågeltornet hade inte bara gynnat fågelskådare och besöksnäringen. Det skulle också bli lättare att locka dit kommunens ungdomar, tror Lars Sundlöf.

– Tänk att få klättra upp i ett högt torn och titta genom en tubkikare, det är en rätt häftig upplevelse. Det är svårt att få ut ungdomar i naturen, ett bra fågeltorn hade gjort det lättare.

Tekniska nämnden har ännu inte hunnit behandla medborgarförslaget. Men enligt nämndens ordförande Johnny Nilsson (S), skulle det kunna vara möjligt med en flytt av fågeltornet.

– Förr var marken där det står betydligt bättre, nu har det blivit sankt där. Förslaget kan mycket väl bli genomfört, säger han.

Publicerad 18 April 2018 14:13

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag