Med våren kommer fåglarna: "Albäcksskogen är idealisk"

TRELLEBORG.

Svarthätta, gransångare, ärtsångare, lövsångare – listan kan göras ännu längre. Art efter art av flyttfåglar väller just nu in över Trelleborg och Söderslätt och många väljer att stanna till här efter den långa resan från södern. – Här möter de land för första gången på länge, säger Lars Sundlöf från Söderslätts fågelklubb.

Av
John Nordh

Många platser på Söderslätt kryllar just nu av nyanlända flyttfåglar. Lars Sundlöf går inte många meter på Albäcksskogens gångstig innan han stannar till och för upp kikaren till ögonen.

– Titta där! Ser du svarthättan? Och där på andra sidan dammen, en rörhöna!

Så fortsätter promenaden. Efter 15 år som fågelskådare har Lars Sundlöf utvecklat en mycket skarp blick och gång på gång ser han fåglar som Lokaltidningens utsände missar.

– Albäcksskogen är idealisk för fågelskådning. Andra bra platser är Smygedungen i Smygehuk och Maglarps sandtag om man vill se backsvalor, säger han.

Det som gör Trelleborg och Söderslätt så bra för fågelskådning är den drygt tre mil långa kustremsan. Här möter många fåglar land för första gången sedan flytten som oftast sker från Afrika.

– De stannar till här och äter och samlar kraft innan de flyger vidare norrut, säger Lars Sundlöf.

Vad är tjusningen med fågelskådning tycker du?

– Det är att man får följa naturens skiftningar. Och sen ska jag inte sticka under stol med att det alltid är roligt att se nya arter, det behöver inte vara de mest exklusiva.

Han berättar att intresset för fågelskådning har exploderat de senaste åren. Men en vanlig missuppfattning är att det krävs en massa dyra prylar.

– Allt du behöver är en kikare, en fågelbok och ett anteckningsblock för att kunna skriva ner arterna du ser, säger Lars Sundlöf och fortsätter:

– Du behöver inte köpa den bästa kikaren. Själv började jag med en gammal teaterkikare. Dagens billigare kikare är betydligt bättre än förr och för 1 500 kronor får du en ny som håller måttet. Eller så köper du en begagnad på Blocket.

För några år sedan var han med och bildade Söderslätts fågelklubb tillsammans med ett gäng andra entusiaster. Flera gånger i månaden kan de som är intresserade följa med klubben ut i naturen. Det är inte bara fåglar som står i fokus. Deltagarna får också lära sig mycket om blommor, fjärilar och andra djur.

– Har man en kikare är det bra men vi har utrustning att låna ut. Det enda man behöver är ett intresse och det spelar ingen roll om man inte kan något. Vi delar gärna med oss av vår kunskap, säger Lars Sundlöf.

Nästa träff är onsdagen den 2 maj. Då ska Söderslätts fågelklubb besöka Hörte dammar. Lördagen den 5 maj är det fågelskådningens dag och den firar klubben med ett besök på Börringe mad.

Komplett program finns på klubbens hemsida: www.soderslattsfagelklubb.se.

En fågelskådare behöver tre saker: En kikare, en fågelbok och ett anteckningsblock.

En fågelskådare behöver tre saker: En kikare, en fågelbok och ett anteckningsblock. Foto: John Nordh

Stenskvättan är, liksom många andra arter, en flyttfågel som kommer från Afrika.

Stenskvättan är, liksom många andra arter, en flyttfågel som kommer från Afrika. Foto: Lars Sundlöf

Rödstjärt.

Rödstjärt. Foto: Lars Sundlöf

Smalnäbbad simsnäppa.

Smalnäbbad simsnäppa. Foto: Lars Sundlöf

Publicerad 18 April 2018 14:08

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag