Många vapen kom in till polisen under amnestin

TRELLEBORG.

48 gevär, 24 pistoler, 14 revolvrar, ett armborst, fyra vapendelar och mängder av ammunition. Det blev resultatet för Trelleborg under den tre månader långa vapenamnestin som avslutades den 30 april.

Av
John Nordh

Polishuset i Trelleborg var en 16 platser i Skåne där vapen kunde lämnas under amnestin.

Bosse Andersson, chef för stöd- och serviceverksamheten på polisen i Trelleborg, är nöjd med resultatet.

– Vi tycker det har fungerat mycket bra. Nu behöver man inte vara rädd för att dessa vapen hamnar i orätta händer, säger han.

"Vi tycker det har fungerat mycket bra"

Under vapenamnestin fick polisen i Skåne in drygt 1 000 vapen. Polisen i Lund va de som fick ta emot flest, drygt 200 stycken.

Samtliga vapen ska nu registreras och kontrolleras om det kan knytas till någon ägare.

Det kan också bli aktuellt att Nationellt forensiskt centrum (NFC) provskjuter vissa vapen, om man misstänker att de används vid ett brott. I annat fall förstörs vapnen.

Det var den fjärde gången som det gavs möjlighet att lämna in vapen man saknar tillstånd för. Den som lämnade in sitt vapen mellan den 1 februari och 30 april riskerade inte åtal för olaga vapeninnehav. Dessutom hade personen rätt till full anonymitet.

Regeringen har uttryckt en önskan om en vapenamnesti för handgranater och andra explosiva varor till hösten, men än finns inget beslut och hur amnestin ska kunna genomföras rent praktiskt.

Publicerad 08 May 2018 08:26