Nystart för volontärverksamhet

TRELLEBORG.

Nu bygger kommunen åter upp en besöksverksamhet där volontärer besöker äldre som inte har så stort kontaktnät och har behov av sociala aktiviteter.

– Verksamheten riktar sig åt dem som är över 65 och har behov av social verksamhet. Det kan handla om att gå en promenad, träffas hemma och prata, få sällskap ut och handla eller på något annat sätt träffas och vara social, vi har också lokaler som man kan få låna om man inte vill vara hemma, berättar Hylja Meshko, projektledare för Frivillig- och volontärcenter samt äldrepedagog i Trelleborgs kommun.

Men innan verksamheten kan komma i gång, måste det rekryteras volontärer. För att bli volontär ska man anmäla sig till Frivillig- och volontärcenter.

– Sedan blir det intervju och så får man en utbildning, berättar Hylja Meshko.

Äldrepedagog Hylja Meshko är just nu igång och rekryterar volontärer till en ny besöksverksamhet för äldre i kommunen.

Äldrepedagog Hylja Meshko är just nu igång och rekryterar volontärer till en ny besöksverksamhet för äldre i kommunen. Foto: Privat

Hela verksamheten är kostnadsfri. Som äldre ska man ansöka om att få besök från en volontär, men det kostar inget. Volontärerna får inte heller något ersättning.

– Att vara volontär ger mycket annat i ersättning, man får en utbildning och vi kommer att träffas flera gånger, så det blir även ett nytt socialt nätverk för volontärerna, säger Hylja Meshko.

Det har tidigare funnits en frivilligverksamhet i kommunen men socialförvaltningen gör nu en nystart i projektform.

– Det finns många äldre som är ensamma i dag. Volontärverksamheten kan innebära en stora skillnad för dem, säger Hylja Meshko.

Publicerad 15 May 2018 00:00