Sagan om Oliver får ny twist

TRELLEBORG.

I över ett år har både elever och lärare på kulturskolan jobbat med klassikern Oliver Twist. Charles Dickens saga om barnhemspojken har både fått specialskriven musik, nya låttexter, nya dansnummer och nytt manus när föreställningen framförs i Söderslättshallen på onsdag.

Fagin, stortjuven som utnyttjar barn för att stjäla för honom, går runt och spelar oberörd, medan tre hemlösa barn lär Oliver hur man ska göra för att sno hans plånbok.

– Tänk på att gå bakom mig, när ni visar Oliver, annars upptäcker jag er ju, säger Thomas Krantz, skådespelare, manusförfattare och ansvarig regissör för föreställningen.

Älva Elemar, Svante Almgren och Nejla Fehratovic som spelar barnhemsbarn och Vincent Adler som spelar Oliver Twist repeterar scenen igen och nu går det bättre.

– Det är många repliker att lära sig och också lite nervöst när det är stor publik, men jag tycker det är roligt att spela teater, säger Vincent Adler, nio år och har varit teaterelev på kulturskolan i cirka två år.

De flesta av barnen som är med i föreställningen har spelat teater i några år.

– Det är spännande att låtsas vara någon annan och roligt att få visa vad man kan sedan, säger Nejla Fehratovic, åtta år.

Oliver Twist i kulturskolans regi har cirka 25 skådespelare i åldrarna 8-15 år, samt orkester och dansare. Även eleverna som går bil och form är involverade i föreställningen och har bland annat formgett affischen.

– Utmaning är bara förnamnet när det gäller att få ihop alla delar, säger Thomas Krantz som själv har varit med i flera föreställningar av Oliver Twist under sina 40 år som skådespelare och regissör.

Men att kunna samla alla i en uppsättning är väl värt arbetet.

– Det märks att vi börjar närma oss premiären. Det blir en annan koncentration, uppstraming, säger Thomas Krantz.

Kulturskolan spelar en offentlig föreställning av Oliver Twist, den 23 maj klockan 19 på Söderslättshallen. Biljetter fås via kulturskolan.

Publicerad 17 May 2018 00:00