Spännande livsöde på museet i sommar

TRELLEBORG.

Nell Walden visste tidigt att hon ville upptäcka världen. Nu har hennes spännande liv blivit utställning. Den 2 juni öppnar "Nell i stormen - trelleborgsflickan som gjorde världen till sin" på Trelleborgs museum.

Av
John Nordh

Nell Walden, född Roslund, föddes i Trelleborg år 1887. Det blev starten på en spännande livshistoria. Efter att ha tillbringat sina första 17 år i staden, flyttade hon till Landskrona. Det var också där hon träffade sin blivande make Herwarth Walden.

"Det är en fascinerande livshistoria"

De flyttar till Berlin och Nell Walden blir spindeln i nätet i Der Strum – en avantgardistisk konströrelse i Tyskland i början av 1900-talet. De lanserar konstnärer som Chagall, Kandinsky, GAN, Hjertén och Grünewald. År 1914 bryter första världskriget ut och Nell Waldens liv tar nya vändningar.

Detta och mycket mer får de som besöker utställningen på Trelleborgs museum ta del av.

– Det är en fascinerande livshistoria som jag tror kommer intressera många. Nell Walden levde genom två världskrig och gick igenom både uppgång och nedgång. Utställningen visar också en del av Europas historia under den här tiden. Den berör också hur Trelleborg var mellan åren 1887 och 1904 då Nell Walden bodde här, säger Annika Börjesson, konstintendent på Trelleborgs museum.

Med utställningen hoppas hon att Nell Waldens namn ska bli känt för fler trelleborgare.

– Det finns tyvärr inga dokumenterade bevis på att hon var tillbaka i Trelleborg efter flytten. Men hon återkom ofta till hur hennes morfar, som var den kände grosshandlaren Carl Smith, inspirerade hennes livsval. Trelleborgstiden var mycket betydelsefull för henne.

Utställningen på Trelleborgs museum pågår ända fram till maj 2019. För den som vill lära känna Nell Walden ännu bättre i sommar visar även Kulturen i Lund en utställning mellan den 2 juni och den 31 augusti och Landskrona konsthall mellan den 30 juni och den 19 augusti.

Publicerad 23 May 2018 11:02

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag