När Sverige hängde i luren

Kent Anderssons samling från televerkets storhetstid blev museum

TRELLEBORG/HÅSLÖV

. Kent Andersson började jobba som reparatör på televerket 1965. 43 år och en rad olika befattningar senare lade han bokstavligt på luren för sista gången och gick i pension. Nu kan man uppleva en bit av Sveriges historia i hans hobbymuseum för tele- och taxi.

"Tala närmre, håll telefon intill din mun. Låt oss låtsas vi är ensamma en stund", sjöng Gunnar Wiklund 1960. Det var också under 1960-talet som den klassiska telefonen "Dialog", designad av LM Ericsson började sin storhetstid som varade in på 1980-talet. I mer eller mindre varje hushåll fanns denna standardtelefon med nummerskiva som ersatte bakelittelefonen från 1930-talet. "Dialog", liksom bakelittelefonen och den kultförklarade "Ericofonen" eller "Kobran" som den också kallades, finns tillsammans med en uppsjö av andra modeller hemma i Kent Anderssons hobbymuseum.

"Det finns inget telemuseum i Sverige. Därför började jag samla på grejerna."

I museet beskrivs historien om telefonens ankomst, tillvaro och utveckling i Sverige och Skåne både genom Kent Anderssons egna uniformer, reperatörslådor - och slipsar, som han har samlat på sig under åren som anställd på televerket, men också via prylar och föremål som han har hittat och renoverat efter att han gick i pension. Till exempel finns telefonväxlar från olika årtionden, de första mobiltelefonerna, telefonsvarare, växelskåp, otroliga modeller av tidig snabbvalsteknik, historien kring 90 000 och fröken UR.

– Jag tyckte att det är en skam att inte televerket själva har tagit tillvara på sin egen historia, den är ju också Sveriges historia. Det finns inget telemuseum i Sverige. Därför började jag samla på grejerna, berättar Kent Andersson.

Hyllorna på muséet är proppade med åtskilliga telefonmodeller och andra telefoni-relaterade prylar.

Hyllorna på muséet är proppade med åtskilliga telefonmodeller och andra telefoni-relaterade prylar. Foton: Åsa Meierkord

När samlingen blev för stor, byggde han ett litet hus till den som så småningom blev till ett museum. Och de saker som inte får plats i muséet, står utanför. Som till exempel en telefonkiosk från 1960 i en exakt färgkopia av Malmögrönt.

– I övriga Sverige var alla telefonkiosker i televerkets orange färg, men i Malmö och Helsingborg var de gröna. Det var för att här nere så var alla bussar, spårvagnar och parkbänkar i den gröna färgen så då ville man att det skulle harmoniera med det. Det tog lite tid att få fram exakt nyans, men det gick, säger Kent Andersson nöjt och visar en speciell enkrona som har skänkts till hans samling.

– Det var inte helt ovanligt att folk gröpte in ett litet hål i en enkrona och satte fast en sytråd, så att man kunde dra upp kronan och lägga ner den igen i mynttelefonen, berättar Kent Andersson och ler.

Telefonväxel vars tidverk fortfarande fungerar. Rikssamtal kunde beställas i fyra olika minutintervall. Efter ett visst antal minuter varnades de samtalande om hur mycket tid det var kvar.

Telefonväxel vars tidverk fortfarande fungerar. Rikssamtal kunde beställas i fyra olika minutintervall. Efter ett visst antal minuter varnades de samtalande om hur mycket tid det var kvar. Foto: Åsa Meierkord

Till samlingen hör också en av televerkets telegrambärarmopeder i lysande orange.

– Den har ett speciellt emblem eftersom den gick som telegrammoped på slottsbacken i Stocksholm.

Eftersom Kent Anderssons far var taxichaufför i Malmö under uppväxten, har han också en liten avdelning för taxihistoria. Förutom en liten efterkonstruerad taxistation och en mängd olika taxametrar, inbegriper den även en taximercedes från 1971 i original med "ostkupa" kring förarsätet.

Kent Andersson visar gärna sin samling för mindre sällskap.

– Jag gör det på hobbynivå.

Taxametrar från olika årtionden.

Taxametrar från olika årtionden.

Och bättre guide får man nog leta efter.

– När jag började på televerket fanns det 50 000 anställda. Jag har varit reperatör, förste reparatör, underhållit stora växlar, etablerat SOS alarm, utvecklat televerkets radiokommunikation, mobiltelefoni, varit distriktschef på Televerket Radio och slutligen jobbat med försäljning och affärsområde. Jag har varit med och byggt upp telenätet och varit med att montera ner det, säger Kent Andersson.

Är man intresserad av en visning kan man kontakta Kent på epost: sm7nyn@gmail.com.

Publicerad 29 May 2018 00:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag