"De har blivit mer säkra när de går härifrån"

TRELLEBORG.

Hur skapar jag ett Facebook-konto? Hur kan jag videochatta med mina barnbarn? Frågorna från seniorerna var många under projektet "Mer Digital". De flesta svaren kunde högstadieelever från Vannhögskolan ge.

Av
John Nordh

Klockan börjar närma sig tre på eftermiddagen. Parken fylls sakta på av folk. Seniorer och ungdomar samlas runt tolv bord. Överallt lyser dator- och ipadskärmar upp rummet. Vid ett av borden sitter Sigbritt Papp. Hon får hjälp av högstadieeleven Nujin Nihad att skapa ett Facebook-konto.

– Jag har länge gått och tänkt att jag skulle skaffa ett Facebook-konto och när de här träffarna dök upp kände jag att det var dags. Det blir lättare att hålla kontakten med mina barn och barnbarn genom Facebook och dessutom finns alla föreningar och mitt byalag där så det blir lättare att hålla sig uppdaterad, säger Sigbritt Papp.

Bredvid sitter Anita Kinnman. Hon har kommit hit eftersom hon vill lära sig mer om hur en dator bäst kan användas.

– Jag är föreningsaktiv och använder min dator dagligen till att bland annat skriva protokoll och skicka mejl. Det är mycket lättare än att ringa. Men det finns så många användningsområden och jag vill lära mig mer, säger hon och fortsätter:

– Ibland är det svårt att hänga med eftersom utvecklingen går så snabbt, det hade varit bra om man kunde bromsa den ibland.

Många av frågorna under eftermiddagarna har handlat om hur man skapar konton på olika sociala medier, berättar Nujin Nihad. Hon tycker det är kul att ha varit med i projektet.

– Ja, det är roligt att lära de äldre och att känna att vi kan mer än dem ibland också, säger hon och skrattar.

Ulrika Billberg från arbetsmarknadsförvaltningen på Trelleborgs kommun har också varit med och lärt seniorerna hur man navigerar i den digitala världen.

– Många som kommer hit är lite osäkra eftersom de tycker det digitala är främmande. Men det är roligt att se att de har blivit mer säkra när de går härifrån.

Nujin Nihad (i mitten) visar Sigbritt Papp (till vänster) och Karin Jönsson hur man skapar ett Facebook-konto.

Nujin Nihad (i mitten) visar Sigbritt Papp (till vänster) och Karin Jönsson hur man skapar ett Facebook-konto. Foto: John Nordh

Hur får man in en bild på sin Facebook-profil?

Hur får man in en bild på sin Facebook-profil? Foto: John Nordh

Full rulle i Parken.

Full rulle i Parken. Foto: John Nordh

Publicerad 07 June 2018 09:59

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag