Hundratals seniorer blev mer digitala

TRELLEBORG.

Intresset för "Mer Digital" har varit stort. Enligt Michel El-Dabh, e-strateg på Trelleborgs kommun har runt 450 seniorer deltagit i projektet. – Det finns tankar på att arrangera något liknande igen i någon form, säger han.

Av
John Nordh

Under sex tillfällen med start i slutet av maj fram till i i början av juni har hundratals seniorer samlats i Parken för att lära sig mer om den digitala världen. Syftet med projektet var framför allt att minska det digitala utanförskapet bland äldre.

– I Trelleborg och i resten av Sverige skapas det många digitala tjänster och då måste vi se till att medborgarna vet hur de kan användas. Vi vill helt enkelt öka kunskapen om den digitala världen som vi på många sätt tvingas in i och vi vill också visa att den inte är så farlig som man kanske tror, säger Michel El-Dabh.

En viktig aspekt han lyfter fram är att varje tillfälle har startat med information om hur man är säker på internet. I den har källkritik ingått.

– En devis vi har använt är att om något är för bra för att vara sant så är det nog det också.

Utbildningen av seniorerna har högstadieelever från Vannhögskolan stått för. Syftet med att låta ungdomar lära de äldre var dels att använda den stora digitala kompetens som många unga besitter, men också att få unga och äldre att mötas.

– Det är kul för det är inte så ofta de möts på detta viset, säger Michel El-Dabh.

"Mer Digital" är Telias koncept. Trelleborgs kommun var först ut i Skåne och den tredje kommunen i landet att vara med. Nu funderar Michel El-Dabh på hur kommunen skulle kunna arrangera något liknande i framtiden.

– Vi har fått en fantastisk respons från våra seniorer som tycker att det här borde göras oftare i någon form. En idé skulle kunna vara att dela in det i olika kunskapsområden. Från de som vill lära sig programmering till de som kanske bara vill ha hjälp med sitt bank-id, säger han men berättar att det i nuläget ännu inte finns några konkreta planer eller datum satta.

Publicerad 07 June 2018 10:02

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag