Kim Walls bilder ställs ut i Trelleborg

TRELLEBORG.

Som frilansjournalist reste Kim Wall över hela världen för att göra reportage. Under resorna tog hon många bilder och en del av dessa ska nu visas i en utställning på Algatan i Trelleborg.

Av
John Nordh

Arbetet som journalist förde Kim Wall, som var född och uppvuxen i Trelleborg, ut till många platser världen över som till exempel Uganda, Sri Lanka, Indien, Haiti och Marshallöarna. Hon rapporterade bland annat om Idi Amins tortyrkammare, kvinnliga officerare i den tamilska befrielsearmén, tigerjakt och effekterna av amerikanska kärnvapenprov under kalla kriget.

Under sina resor tog Kim Wall många bilder. När hennes föräldrar Ingrid och Joachim Wall gick igenom hennes dator fann de nära 14 000 stycken och då föddes idén till utställningen "I Kim Walls fotspår" i vilken en del av bilderna visas på 39 stora skärmar. Även korta utdrag ur hennes texter finns med i utställningen.

– Det har varit svårt att göra urvalet, det finns så många bra foton att välja mellan. Kim satte oftast människan i centrum i sina berättelser och i utställningen finns många fina porträtt, säger Ingrid och Joachim Wall i ett pressmeddelande.

"I Kim Walls fotspår" invigs på tisdag den 19 juni vid Rådhustorget i Trelleborg och pågår i två månader på Algatan. Det finns planer på att den framöver även ska visas på andra orter.

–Vår förhoppning är att utställningen ska ge inspiration, inte minst till unga människor. Också om man som Kim kommer från en mellanstor svensk stad kan man få hela världen som sitt arbetsfält, säger Ingrid och Joachim Wall i pressmeddelandet.

För föräldrarna är utställningen ett sätt att föra Kim Walls namn och gärning vidare.

– Genom att peka på vad Kim uträttade i sitt arbete som journalist vill vi flytta fokus, från brottsoffer till erkänd och prisbelönad utrikeskorrespondent.

Publicerad 13 June 2018 14:50

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag