Planerna för Familjens hus i Anderslöv blir mer och mer konkreta.

Planerna för Familjens hus i Anderslöv blir mer och mer konkreta. Illustration: Sydark arkitekter Konstruera

Familjens hus börjar ta form i Anderslöv

ANDERSLÖV.

Vårdcentral, särskilt boende, förskola samt lokaler som passar en mängd andra verksamheter och företag. Det är planerna för gamla Thysells möbelvaruhus. Nyligen presenterades ritningar för det nya kvarteret.

Planerna för Familjens hus i Anderslöv blir mer och mer konkreta. I det som tidigare var Thysells gamla möbelvaruhus kommer både vårdcentral, särskilt boende och en förskola med sju avdelningar att husera. Det finns också utrymmen som kan vara lämpliga för exempelvis apotek, tandläkare, massage, fotvård och liknande. Nyligen blev det också klart att huset kommer att få totalt 64 platser i särskilt boende, vilket innebär ytterligare sexton platser utöver de tidigare beslutade 48.

I förslaget finns den röda tegelbyggnaden mot landsvägen kvar medan den gamla längan i vitt har ersatts av en ny, men liknande byggnad, dock högre.

– Det var svårt att behålla den gamla byggnaden med krav på våningshöjd och annat, men önskemålet har varit att bygga så att man ändå behåller karaktären av den gamla möbelaffären och det tycker jag att vi har lyckats med, säger Peter Lingstrand, arkitekt på Sydark Konstruera som står bakom förlaget.

I konceptet ingår också möjlighet att bygga 160 nya bostäder i form av bostadsrätter, hyresrätter, radhus och villor. När hela området är fullt utbyggt har Anderslövs befolkning ökat med 15-20 procent.

I förslaget finns också en kafélokal inritad med retrotema.

– Det var Roland Thysells idé, kul med ett kafé som visar en del av möbelhistorien som har funnits i huset, säger Peter Lingstrand.

Thysells

Thysells grundades 1906 av Hans Thysell under namnet Tullaboda, och verksamheten bestod av handgjorda möbler på beställning. Äldste sonen Börje Thysell byggde ut utställningslokalerna till 9 000 kvadratmeter, bygget stod klart 1965. 1973 tog Roland Thysell över efter sin far. 2011 lades möbelförsäljningen

Publicerad 15 June 2018 11:47