Trelleborgsrevyn bjuder på tvättäkta lustspel med oäkta greve

TRELLEBORG.

Förvecklingar, fiffel, fadäser. Det är full fart i Benitas diversehandel och pensionat i årets lustspel. Och förutom snabba vändningar, dans och hetsiga ordväxlingar, kommer publiken även att få uppleva opera.

Det är ett rutinerat gäng som står på scenen i årets sommarlustspel och alla ser fram emot att åter få inta scenen i parken för att bjuda folk och fä på gratis sommarlustspel.

– Handlingen kretsar kring Benitas diversehandel och pensionat som ligger någonstans på Söderslätt, och vad som händer när två bönder låstas vara en greve med betjänt för att lura till sig pengar. Det är verkligen en superduktigt och kul gäng som vi har fått ihop i år, så det kommer att bli riktigt bra, säger Christel Hansson Björkegren, regissör.

Föreställningen som ursprungligen heter "I grevens tid" och är skriven av Erik Sundelius under 1930-talet. Den har omarbetats många gånger och fått olika namn, i Trelleborgsrevyns regi heter den "En ulv i grevekläder". Emma Björkegren har stått för arbetet med att skriva om texten.

– Jag har delvis moderniserat den ifrån gammalskånska som den skrevs ifrån början och försökt anpassa den till våran ensemble med att ändra om i relationer mellan rollerna och delvis ändrat om i talspråket, säger Emma Björkegren som är ledig från från studierna på musikhögskolan i Piteå och är hemma i Falsterbo över sommaren. Förutom att ha omarbetat texten och författat sångtexter, gör hon även rollen som Benita.

Alla i årets ensemble har varit med i sommarlustspel tidigare år eller har många års erfarenhet från andra teatergrupper. Dröfu Birgisdóttir flyttade till Hjärup från Island för drygt fem år sedan. Nu är hon med i Trelleborgsrevyns lustspel för första gången.

– Jag spelade mycket teater och stod på scen på Island och efter ett par år här i Sverige, kunde jag inte hålla mig borta längre, säger hon och skrattar.

Dröfu Nirgisdóttir, Christer Arwidson och Jennifer Roswall i diskussion om bilreperationer.

Dröfu Nirgisdóttir, Christer Arwidson och Jennifer Roswall i diskussion om bilreperationer.

Via Pyramidteatern i Malmö och Michael Wilén blev hon värvad till Trelleborgsrevyn.

En annan nykomling i Parken i år är Christer Arwidson som tidigare har sjungit opera i Skåneoperan.

– Jag har aldrig spelat lustspel innan, så det ska bli kul, säger Christer Arwidson som bland annat ska sjunga en snutt från La Traviata – med nyskriven skånsk text till.

Med på scenen finns också Jennifer Rosvall från Trelleborg och ett gäng från teatergruppen Rampljus i Vellinge.

– Vi drar ju inte bara publik från Trelleborg utan från omkringliggande kommuner också. Det är fantastiskt att traditionen med gratis sommarlustspel lever kvar i Trelleborg, säger Christel Hansson Björkegren.

Att gänget tycker att det ska bli roligt att spela komedi råder det ingen tvekan om. Det är inte heller något fel på självförtroendet.

– Vi tycker själva att vi är väldigt roliga, så det gör nog publiken också, säger Jennifer Roswall och skrattar.

Lustspel

Var: I Parken, Trelleborg.

Medverkande: Michael Wilén, Hampus Prytz, Jennifer Rosvall, Vera Lundgren, Dröfu Birgisdóttir, Christer Arwidson, Ebba Hultman, Emma Björkegren.

Spelperiod: Måndag den 25 juni - söndag 8 juli. Vardagar klockan 19, helger klockan 16. Lördag den 7 juli är det dock ingen föreställning, men söndagen den 8 är det två föreställningar, kl 13 och kl 16.

Publicerad 18 June 2018 00:00