Lärarens roman har sålts in till 30 länder

TRELLEBORG.

Att hävda att Mattias Edvardssons nya roman "En helt vanlig familj" har blivit en dundersuccé är ingen överdrift. Redan innan den släpptes i Sverige hade den sålts in till 30 länder.

Av
John Nordh

Spänningsromanen "En helt vanlig familj" handlar om en medelklassfamilj i Lund vars lugna tillvaro slås i spillror när tonårsdottern plötsligt häktas misstänkt för ett mord.

Historien kretsar kring frågan som många föräldrar nog vill slippa ställa sig själva: "Hur väl känner jag egentligen mitt barn?".

"Jag tror det är lätt för läsaren att sätta sig in i situationen"

"En helt vanlig familj" är Mattias Edvardssons, som till vardags arbetar som lärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg, sjätte bok och hans största succé hittills.

– Jag tror det är lätt för läsaren att sätta sig in i situationen, vare sig om de själv har barn eller inte. Alla ingår i en familj och vad skulle hända om allting börjar rasa samman en dag, säger han.

Att hans roman nu har sålts in till 30 länder, däribland USA, Storbritannien, Tyskland, Kina och Brasilien och dessutom blivit framlyft av tidningen The Guardian som en av årets hetaste titlar, är svårt att greppa för författaren.

– Det känns väldigt abstrakt och jag har inte riktigt hunnit fattat det ännu, säger Mattias Edvardsson.

Succén har gjort att han har kunnat trappa upp sitt arbete som författare. Hittills har han skrivit två dagar i veckan och undervisat tre.

– Till hösten kommer jag att skriva tre dagar i veckan för att hinna med.

Mattias Edvardsson är redan igång och skriver på nästa roman. Han säger att han har kommit halvvägs men vill inte avslöja vad den kommer att handla om.

Känner du stor press inför nästa roman när denna nu har blivit en sådan succé?

– Lite så är det men jag är glad att jag redan hade kommit så pass långt med den. Hade jag suttit och skulle komma fram med en helt ny idé mitt i detta hade jag nog drabbats av prestationsångest.

Publicerad 26 June 2018 06:00