Jordnära konstmånad väntar i Beddingestrand

BEDDINGESTRAND.

Blomstervandring, familjedag, föredrag, paneldebatter och konstutställning så klart – allt under temat jorden. Mellan den 19 juli och 19 augusti arrangeras eventet "Jorden vi ärvde" i Beddingestrand.

Av
John Nordh

Konstnären Birgitta Godlund driver Estesio i Beddingestrand, ett galleri med ekologisk inriktning. Förra året sjösatte hon, tillsammans med Kristina Bramstorp och kollegorna i föreningen Strandheden, ett event som är tänkt att pågå under fyra somrar och vars tema ska följa de fyra elementen: vatten, jord, luft och eld. Förra året stod vatten i fokus och i år har turen kommit till jorden.

– Man brukar ju säga att vi bara har planeten till låns. Vi brinner för det ekologiska men många ekologiska konstnärer sysslar med dystopisk konst. Vi vill istället visa på hopp. Det hoppet finns i att vi samlas i en gemenskap och det är vad de här fyra veckorna handlar om, säger Birgitta Godlund.

Programmet består av många punkter (se faktaruta). Den 20 juli öppnar konstutställningen på Galleri Estesio med verk från flera internationellt erkända konstnärer.

– Flera av dem har varit med på Venedigbiennalen, säger Birgitta Godlund.

Förutom utställningen bjuds det alltså också på blomstervandring, familjedag, paneldebatter och mycket mer.

– Vi vill visa att den moderna konsten är större än skulpturer i bokhyllan eller tavlor på en vägg. Den moderna konsten är mer än bara dekoration, den har ett sinnligt budskap som går över alla politiska gränser. För oss är det budskapet ekologiskt, gränsöverskridande a-politiskt och handlar om att ta hand om vårt gemensamma jordklot och vårt klimat, säger Birgitta Godlund.

Schemat

19 juli: Jord som mark makt mylla. Föredrag, visor av Evert Taube sjungs. Garnhuset, klockan 15.30 till 17.30.

20 juli: Vernissage av "Jorden vi ärvde" klockan 14 till 17 på Galleri Estesio. Utställningen pågår fram till den 19 augusti.

23 juli: Blomstervandring. Fårabackarna, klockan 16 till 17.

26 juli: Vår jordnära mat. Samtal, skapande, knytkalas. Flaskpostvägen 3, klockan 15 till 20.

9 augusti: Familjedag. Installationer utomhus, skapa i naturmaterial, pandeldebatt och mycker mer. Garnhuset och ängen, klockan 09.30 till 20.

12 augusti: Jord av hud. Konst och vetenskap i ett. Galleri Estesio, klockan 14 till 17.

Galleri Estesio.

Galleri Estesio. Foto: Privat

Publicerad 27 June 2018 09:00