Om en desperat stins och hur landsbygden minns

LILLA BEDDINGE.

Årets föreställning i Lilla Beddinge kombinerar galna upp-tåg med landsbygdspolitik och nedmontering av järnvägsstationer i komedimusikalen "Stinsen brinner".

Musikalen, som är skriven av Claes Eriksson i Galenskaparna, hade urpremiär på Lorensbergsteatern i Göteborg 1987. Den utspelar sig på en nedläggningshotad järnvägsstation och handlar om stinsen Axel Hansson som vägrar att acceptera att hans station ska läggas ned.

– Det var en tid då många järnvägsstationer lades ned och lastbilarna började ta fler godstransporter. Det påverkade många små samhällen. Klagstorp till exempel, på 1950 och 60-talen fanns det både biograf, två hotell, bank och ett stort flöde människor, nu ser det helt annorlunda ut, säger Rasmus Mononen, regissör.'

Vi är väldigt glada att publiken har hittat oss

Skådespelarna kan allihop relatera till en landsbygd som blir mer och mer folktom.

– Alla i ensemblen har vuxit upp på landsbygden, antingen i Skåne, Norrland eller på Västkusten och vet hur det är att växa upp i en miljö där man får kämpa för att få tillgång till saker, säger Rasmus Mononen som själv har vuxit upp i Lilla Beddinge.

Det är Lilla Beddinge teaters femte uppsättning och den fjärde i Bertil Sånessons lada. Förra årets föreställning, "Dåliga mänskor" blev en stor succe och åkte även på turné under våren.

– Vi är väldigt glada att publiken har hittat oss. Vi är allra gladast över att det faktiskt är de som bor i närområdet som kommer på föreställningarna, att de tar med släkt och vänner och är lite stolta över att de har en teater. Det var det som var vår tanke, en viktig tanke med att spela teater här ute, säger Rasmus Mononen.

Föreställningens regissör Rasmus Mononen med dottern Hedda under repetitionsarbetet.

Föreställningens regissör Rasmus Mononen med dottern Hedda under repetitionsarbetet. Foto: Åsa Meierkord

Från att ha börjat som ett mindre projekt som Rasmus Mononen och hans syster drev, har Lilla Beddinge teater vuxit till att både kunna anställa personal och involvera drygt 30 personer under de två månader som sommarteatern är verksam. De flesta av skådespelarna, även Rasmus Mononen, har kontrakt med Malmö Opera eller andra institutionsteatrar men är ledig under sommaren. De goda kontakterna med de större teatrarna gör också att de kan hyra en del teknik och hitta lösningar som annars inte hade varit möjliga.

– Utan de lokala sponsorerna hade det också varit svårt att få det att gå ihop. Vi får byggmaterial, färg och annat från lokala företag. Vi återanvänder också väldigt mycket. Det är mycket jobb, men vi gör det tillsammans, säger Rasmus Mononen.

FÖRESTÄLLNINGAR

Stinsen brinner spelas varje fredag, lördag och söndag mellan den 6 juli och den 29 juli i Bertil Sånessons lada på Ängslättsvägen 69. Fredagar klockan 19, lördagar och söndagar klockan 15 och 19.

Publicerad 05 July 2018 00:00