Emil Samnegård (MP) och Torbjörn Karlsson (S) är kritiska mot det nya styret.

Emil Samnegård (MP) och Torbjörn Karlsson (S) är kritiska mot det nya styret. Pressfoto: Miljöpartiet Trelleborg/Trelleborgs kommun

Kritik mot det nya styret: "Strider mot demokratins grundvalar"

MP-politiker anser att det är köpt opposition

TRELLEBORG.

Nyligen blev det klart att Moderaterna och Kristdemokraterna ska styra Trelleborg de kommande fyra åren med stöd av Sverigedemokraterna. Upplägget får nu kritik från flera företrädare från de andra politiska partierna i Trelleborg.

Av
John Nordh

Det var på en presskonferens nyligen som det nya styret presenterades. Moderaterna bildar minoritetsstyre med Kristdemokraterna och Trelleborgs största parti, Sverigedemokraterna, sätter sig i opposition men kommer att stötta de två partierna i ”de allra flesta frågor”.

En av de viktigaste punkterna för Sverigedemokraterna i diskussionen med Moderaterna var möjligheten till insyn. Nu har de kommit överens med Moderaterna om att de ska rösta på varandra när det gäller ordförande- och vice ordförandeposter.

Flera företrädare för de andra politiska partierna i Trelleborg kritiserar nu upplägget. Enligt Emil Samnegård (MP) strider det mot demokratins grundvalar. Han kallar upplägget för en köpt opposition.

– M och KD kan inte först gå med på att SD är en del av styret och sen samtidigt rösta fram dem att vara i opposition. De har kommit till makten med hjälp av SD och sedan betalar de dem med att få plats i presidierna. Jag förstår att SD tycker detta är jättekul och det är framför allt M och KD:s riggade system jag vänder mig emot. Det bryter mot politisk vett och etikett, säger han.

Även Torbjörn Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande, är kritisk mot upplägget som han kallar uppseendeväckande.

– Att sitta 15 centimeter ifrån Mikael Rubin på en presskonferens där det nya styret meddelas och ändå säga att man sitter i opposition är märkligt. Det är uppenbart att det är tre partier som styr och jag är övertygad om att det kommer att visa sig framöver i olika sammanhang att Trelleborg har fått ett trepartistyre, säger han och fortsätter:

– Vi är fem andra partier som har 23 mandat och det är vi som borde sitta i opposition.

Det är Moderaternas Mikael Rubin som har sytt ihop det valtekniska samarbetet. Han menar att SD är ett riktigt oppositionsparti och att man har följt alla demokratiska regler i den organisatoriska uppgörelsen med partiet. Mikael Rubin tror att kritiken bygger på en bitterhet.

– S och MP förlorade nästan 3 000 röster tillsammans och jag förstår att de är ledsna, säger han och fortsätter:

– Vi har ett nytt politiskt landskap med tre stora partier, inte ett stort och många små som tidigare och det har lett till ett nytt politiskt spel.

Publicerad 28 October 2018 00:00