Helmuth Petersén (SD).

Helmuth Petersén (SD). Foto: Mostphotos.com/Åsa Meierkord

SD kräver handskakningsregel för politiskt samarbete

M har sagt ja till att stötta flera motioner

TRELLEBORG.

Moderaterna i Trelleborg har sagt ja till att stödja en rad motioner från Sverigedemokraterna i utbyte mot politiskt stöd.
– Snart återkommer en motion om att kommunen ska kunna vägra att anställa personer som inte vill ta i hand, säger Helmuth Petersén (SD).

För att Sverigedemokraterna skulle stötta det nya minoritetsstyret med M och KD blev de lovade stöd från Moderaterna när det gäller ett antal motioner. Några av dem har blivit kända, andra har inte kommit upp på bordet än. Bland de sju motionerna finns bland annat en motion om att polisanmäla ensamkommande som ljuger om sin ålder och en motion om att köpa in husvagnar till asylsökande. Nu kommer snart en motion om att kommunen ska kunna vägra att anställa personer som inte vill ta i hand att åter ligga på bordet.

– Motionerna är inte hemliga på något sätt, men det hör till det politiska arbetet att de läggs efter hand. När mandatperioden är slut har vi kanske fått genom 47 motioner. Motionerna har inte varit en del i någon tuff förhandling. Vi drack kaffe och åt några dajm, sedan var det klart, säger Helmuth Petersén (SD).

Att de flesta av dem handlar om frågor och förslag som rör asylsökande och invandring är dock ingen överraskning.

– Snart kommer vi också åter att ta upp motionen om att Trelleborgs kommun ska kunna vägra anställa människor som inte vill ta i hand, säger Helmuth Petersén.

Motionen som togs upp i kommunfullmäktige i mars, avslogs efter votering som blev 12 för och 39 emot.

Mikael Rubin (M), vill inte kommentera motionen om en handskakningsregel i nuläget.

– Vi kommenterar motionerna efterhand som de kommer upp, säger han.

Nyligen var moderatledaren Ulf Kristersson i Skåne och besökte bland annat Vellinge kommun. Han var då mycket kritisk till Moderaterna i de kommuner som inte bryr sig om partiets policy att inte samarbeta med SD.

– Jag tycker att han kan krypa upp ur sandlådan och börja prata som en vuxen människa. Det som de inte förstår i Stockholm är att politiker som jobbar ute i kommunerna känner varandra på ett helt annat sätt. Det är väl klart att Kristersson inte sitter och fikar med Lövfén. Men i kommunhuset i Trelleborg är vi på möten tillsammans och bygger en helt annan typ av relationer. Mikael Rubin känner mig och vet att jag inte är en elak människa som vill kasta ut alla nyanlända.

Publicerad 30 October 2018 11:10