Rasmus Mononen.

Rasmus Mononen. Arkivfoto: John Nordh

Lilla Beddinge Teater ställs ut på museum i Malmö

"Vi är superstolta"

LILLA BEDDINGE.

Lilla Beddinge Teater har bara funnits i fyra år men har redan hunnit bli museiföremål. Från och med den 10 november visas foton och rekvisita från teatern i en utställning på Teatermuseet i Malmö.

Av
John Nordh

I våras hörde Teatermuseet av sig till Lilla Beddinge Teater och undrade om de kunde få lite bilder till sitt arkiv. "Ifall vi en dag vill göra en utställning", lät det då. Lilla Beddinge Teater skickade iväg bilder och pressmaterial som man hade samlat på sig under de fyra åren.

I somras var personal från Teatermuseet och tittade på föreställningen "Stinsen Brinner". Kort därpå hörde verksamhetsledaren för Teatermuseet av sig och meddelade att de ville sätta upp utställningen redan under hösten.

– På den vägen är det. Vi är superstolta, säger Rasmus Mononen, regissör och en av grundarna till Lilla Beddinge Teater.

I utställningen visas rekvisita och kostymer från föreställningarna som de aktiva i teatern själva har producerat, samt bilder från föreställningarna och verksamheten. Lilla Beddinge Teater har hjälpt museet att samla ihop materialet. Utställningen är ytterligare ett sätt för teatern att nå ut till fler delar av Skåne, enligt Rasmus Mononen.

– Vi befinner oss på en plats och i ett sammanhang som kanske inte är av jättestor regional betydelse. Men att Teatermuseet vill använda oss i en utställning betyder att vi ändå har ett regionalt värde och det uppskattar vi väldigt mycket. Det är härligt att de tycker att det är värt att berätta om vår lilla landsbygdsteater.

På Lilla Beddinge Teater funderar man nu på vilken föreställning som ska sättas upp nästa sommar. Enligt Rasmus Mononen pendlar det mellan två olika men han vill ännu inte avslöja vilka de är.

– Vi kommer gå ut med det innan eller efter jul, säger han.

Nu förbereder de aktiva i teatern sig för en julkonsert i Lilla Beddinge kyrka måndagen den 17 december. Då kommer de att bjuda på traditionell och amerikansk julmusik samt folkmusik.

– Det blir musikalartister från våra tidigare föreställningar som uppträder, säger Rasmus Mononen.

Utställningen på Teatermuseet i Malmö har vernissage lördagen den 10 november och har inget slutdatum. Men den kommer att visas i minst några veckor.

Publicerad 01 November 2018 11:25