Händelserna ägde rum på Trelleborgs badhus.

Händelserna ägde rum på Trelleborgs badhus. Foto: Google Street View

Tidigare skolpersonal frias från sexuellt ofredande

TRELLEBORG.

En tidigare skolanställd man frias från misstankarna om att ha ofredat en 12-årig flicka sexuellt när skolan besökte badhuset i Trelleborg.

Enligt åtalet ska mannen, som är i 30-års åldern, ha badat tillsammans med barnen och då lagt sina armar om flickans axlar, tagit om hennes midja och dragit henne till sig. Han ska också inne i bastun ha lagt sig ned med sitt huvud mot hennes höft och petat med ett finger i hennes midja samt knipit henne flera gånger i benet från knäet och upp mot ljumsken.

Händelserna ska ha ägt rum för omkring ett år sedan då den skola mannen arbetade på besökte badhuset i Trelleborg.

Mannen har själv hela tiden förnekat brott. Han erkänner att har har rört vid flickan både i poolen och i bastun men hävdar att det han gjort inte är sexuellt ofredande utan att detta har skett inom ramen för lek och han har beskrivit sig själv som "en person som är skojig och att han brukar leka och skoja med barnen i skolan och då med både pojkar och flickor."

Det har framkommit att mannen i ett tidigt skede av sin anställning på skolan accepterade vänförfrågningar från flera tjejer på sociala medier och att han även skickat foton till tjejer och skrivit till dem och kommenterat utseenden. Mannen ska själv senare ha insett det mindre lämpliga med att vara vän med elever och tog också bort alla som han hade accepterat som vänner.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att mannen ”verkar ha uppträtt aningslöst” och att han i sin yrkesroll ”borde ha satt tydligare gränser i förhållande till barnen.”

Samtidigt slår domstolen fast att det inte är "klarlagt att den kroppsliga beröring som mannen har gjort sig skyldig till har haft en sådan sexuell inriktning som krävs för att den ska vara straffbar som sexuellt ofredande. Beröringen har inte heller med hänsyn till sin karaktär och sett till sammanhanget utgjort en så kännbar fridskränkning att den bör föranleda ansvar för ofredande."

Det betyder att åtalet ogillas och mannen frikänns.

I samband med att det väcktes åtal mot mannen, stängdes han av från sin tjänst på skolan. Han har sedan dess bytt yrkesbana.

Publicerad 09 November 2018 10:27