Nicklas Östergren och Malin Kihlberg skrev under köpekontraktet under ett möte med mark- och exploateringsingenjör Viktor Rosengren och kommundirektör Fredrik Geijer.

Nicklas Östergren och Malin Kihlberg skrev under köpekontraktet under ett möte med mark- och exploateringsingenjör Viktor Rosengren och kommundirektör Fredrik Geijer. Foto: Trelleborgs kommun

Klagstorps gamla kommunhus fylls med uniformer

Utställning kan öppna nästa sommar

KLAGSTORP.

Snart kan Klagstorps gamla kommunhus få besökare igen. Om allt går som planerat öppnar Sveriges största utställning av yrkesunifomer nästa sommar .

Söderslättsborna och filmarbetarna Nicklas Östergren och Malin Kihlberg har köpt fastigheten av Trelleborgs kommun. Paret tänker använda lokalen för att visa upp alla de yrkesuniformer som de samlat på sig genom åren.

– Jag började samla som en hobby när jag var 11 år. Sedan fortsatte jag för mitt yrkes skull. Det har resulterat i att vi nu har ett kostymförråd med en otrolig massa yrkesuniformer. Det är uniformer som burits av brevbärare, brandmän, parkeringsvakter, poliser och så vidare under en period på nästan 100 år, berättar Nicklas Östergren i ett pressmeddelande.

Slutpriset för fastigheten blev 800 000 kronor. Nu planerar de en mindre renovering och uppbyggnad av utställningsmiljöer. Förhoppningen är att utställningen kan öppna sommaren 2019.

– Allt kommer inte att vara på plats när vi öppnar utan det är en pågående process. Vi vill att det ska finnas något nytt att se varje år, så att folk får en anledning att komma tillbaka. Malin är scenograf och kommer att rita miljöer där kläderna ska visas upp, så att de sätts i ett sammanhang, säger Nicklas Östergren.

Nicklas Östergren har aldrig räknat antalet uniformer som paret samlat på sig, men säger att det handlar om cirka 5 000 olika varianter. Eftersom många av dem finns i flera storlekar har de totalt uppemot 15 000 uppsättningar.

I samband med försäljningen av fastigheten har det tecknats ett hyresavtal mellan kommunen och de nya fastighetsägarna som gör det möjligt för PRO att ha kvar sin verksamhet i huset. Även räddningstjänsten ska hyra in sig i huset under kommande fyra år i väntan på att nya lokaler färdigställs.

Publicerad 28 November 2018 11:38