Anna Ramsby med kaféets storsäljare, räkmackan.

Anna Ramsby med kaféets storsäljare, räkmackan. Foto: Åsa Meierkord

Systrar & Bönor är Årets Smakställe 2018

Vann premiäromgången av tävlingen

TRELLEBORG.

När Systrar & Bönor slog upp dörrarna 2006 var stora muffins och kaffe latte den stora trenden och något som var ganska nytt i Trelleborg. Sedan dess har trenderna kommit och gått i lokalen på Algatan. Och Anna Ramsby har även infört några helt egna.

Anna Ramsby som ursprungligen kommer från Ystad, jobbade tidigare som flygvärdinna samt med inredning och möbler. Efter att ha köpt hus i Beddingestrand var hon ofta i Trelleborg. Där slogs hon av tanken att det faktiskt inte fanns något ställe som kompletterade de traditionella konditorierna.

– Jag tänkte att det kunde behövas något nytt, något som jag själv saknade, säger Anna Ramsby.

"Den fick vi döpa om till Hälsomackan"

Efter en kort period som kaféägare i Anderslöv fick hon tips om lokalen på Algatan, bredvid systembolaget och slog till.

– Läget på lokalerna var det absolut viktigaste för mig. Jag skulle ha det bästa, bästa läget.

Efter något år fick hon chans att även få tillgång till ovanvåningen och kunde utöka antalet sittplatser.

Anna Ramsby, Systrar & Bönor och Susanne Ekstrand, KummIn samt Malgorzata ”Maggan” Bogucka, Stulna Bestick.

Anna Ramsby, Systrar & Bönor och Susanne Ekstrand, KummIn samt Malgorzata ”Maggan” Bogucka, Stulna Bestick. Foto: Pressbild/Trelleborg Citysamverkan

När Systrar & Bönor öppnade var kaffe latte och cappuccino samt stora muffins efter amerikansk förlaga en stor trend. Sedan dess har Anna presenterat nya trender och idéer inom mat- och kafébranschen med jämna mellanrum.

– Jag har provat många olika nya saker genom åren. Inget har blivit till en miss, faktiskt. Trelleborgarna är öppna för nyheter. Men någon gång har jag varit lite väl tidigt ute. Till exempel så började jag med surdegsbröd redan när vi öppnade 2006 och hade något som hette surdegsmacka. Men den fick vi döpa om till Hälsomackan, för alla tyckte att det lät så tråkigt med surdeg.

Anna Ramsby är väldigt glad över att kaféet har blivit utsett till Årets Matställe.

– Det är verkligen roligt att få den uppskattningen. Det blir en kick för hela personalen. Och ger energi till att fortsätta.

Årets Smakställe 2018

Tävlingen Årets Smakställe Trelleborg arrangerades för första gången i år. Bakom tävlingen står Trelleborg Citysamverkan.

Efter nomineringsperioden stod det klart att Krydderiet KummIn och Systrar & Bönor hade fått flest nomineringar. På tredje plats kom Stulna Bestick.

Utifrån nomineringsresultatet kunde trelleborgarna rösta på de två finalisterna via Facebooks omröstningsverktyg och talong i Trelleborgs Allehanda. Omröstningen avslutades den 31 oktober.

En jury besökte sedan finalisterna anonymt och satte därefter betyg efter smakupplevelse, lokalt engagemang, utbud, service och tillgänglighet. I juryn ingick dessertmästare Jimmy Brorsson samt Lars Nyström, August Nyström och Eva Malmquist från August No Stress Surf Café.

Publicerad 04 December 2018 06:00