Anders Hansson och Daniel Ekberg är två av de sex trygghetsvärdarna som jobbar i kommunen.

Anders Hansson och Daniel Ekberg är två av de sex trygghetsvärdarna som jobbar i kommunen. Foto: Åsa Meierkord

Med Trelleborgs bästa för ögonen

Trygghetsvärdarna fortsätter sitt uppdrag

TRELLEBORG

. I varenda hörn av kommunen. Sen eftermiddag till efter midnatt, sju dagar i veckan. Sedan juni har trygghetsvärdarna funnits där trelleborgarna finns. Nu är det klart att de får fortsätta göra staden till en tryggare plats.

I början av året förekom det bråk och stök på biblioteket. Fritidsgården Gasverket fick också stänga kvällstid eftersom för mycket bråk och tjafs blev svårt att hantera för personalen.

Nu är det betydligt lugnare. Det kan till viss del tillskrivas trygghetsvärdarna som började sitt jobb i juni. De fick i uppdrag att röra sig ute på gator och torg där människor befinner sig och prata med både gamla och unga. Samarbetet med personal på både bibliotek, skolor, fritidsgårdar samt med polisen är nära och nu har även privatpersoner börjat lära sig att man kan ringa trygghetsvärdarna om det finns en situation som är svår att hantera själv.

– Biblioteket är ett av de ställen vi besöker ofta, ett par gånger om dagen. Visst finns det gäng som blir lite högljudda, men oftast har det en lugnande effekt bara att vi dyker upp. De är inte så gamla, de flesta är i elva till tolvårs åldern, säger Muhammed Hammad, som är en av de sex trygghetsvärdarna.

Att finnas ute bland unga och prata är en viktig del i uppdraget men lång ifrån det enda. Trygghetsvärdarna är också kommunens öron och ögon och rör sig runt och tittar till skolor och andra fastigheter samt håller koll på vad som händer i alla delar av kommunen.

– Vi kan nog varenda liten gata från Fjärdingslöv till Skåre, säger Daniel Ekberg.

Att trygghetsvärdarna vet hur det brukar se ut, gör att de lättare får syn på saker som avviker.

– Det har hänt att vi har kunnat förhindra skadegörelse. Vi upptäcker förändringar ganska omedelbart och kan snabbt få iväg information till rätt instans, säger Daniel Ekberg.

Efter drygt ett halvår i tjänst har fler och fler trelleborgare blivit vana vid att se trygghetsvärdarna ute.

– Vi träffar verkligen alla typer av människor och det har aldrig varit någon som undrar vad vi gör där eller har bett oss att gå. Tvärtom. Alla vi pratar med uppskattar att vi finns där och många säger det också till oss, berättar Daniel Ekberg.

Uppdraget är väldigt brett liksom hur människor upplever trygghet. Trygghetsvärdarna hjälper även äldre att komma över gatan, vägleder förvirrade turister och ser till lite för berusade personer får hjälp.

Vad är den märkligaste frågan ni har varit med om hittills?

– Ingen, egentligen. Men i början var det en hel del som försökte få oss att köra dem till olika ställen. Men nu har de flesta förstått att vi inte är någon taxiverksamhet, säger Daniel Ekberg och ler.

Uppdraget handlar också om vara personer som inte blundar för allvarligare saker som när det förekommer narkotika eller annan olaglig verksamhet.

– Vi ingriper aldrig i något men har ett nära samarbete med polisen, säger Anders Hansson.

Nyligen blev det klart att de sex trygghetsvärdarna får fortsätta jobba även efter årsskiftet.

– Det känns jätteroligt att kommunen satsar och vi kan kan fortsätta efter att ha lagt en bra grund, säger Daniel Ekberg.

Alla politiska partier står bakom satsningen på trygghetsvärdarna.

– Det är roligt att kunna göra Trelleborg ännu tryggare och jobba med att kommunen även upplevs som tryggare, sedan handlar det ju att fortsätta avsätta pengar till det, säger Torbjörn Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande

Publicerad 13 December 2018 00:00